Тест предпазва диабетици от ампутации

Публикация   01:53     07 Май, 2014 /     akcent.bg   /     733

Иновативни подложки за крака ще позволяват на болни от диабет да проверяват дали имат увредени нерви, и то в домашни условия. Стелките ще променят цвета си от син в розов, ако кракът е изпотен, което е сигнал, че проблем няма. Диабетната невропатия - увреждане на нервите, е често срещано усложнение при диабета.

Обикновено тя поразява крайниците на около половината от диабетно болните. Изтръпването на краката е сред първите симптоми на това болестно състояние, което настъпва, когато нивата на кръвна захар увредят нервните влакна.

Най-голямата опасност идва от малки рани, които може да се разраснат или възпалят, тъй като се затруднява притока на кръв към крайниците и могат да доведат до смърт на тъканта или гангрена.

Тестът функционира на базата на това, че при наличие на заболяването нервите показват неправилно функциониране на потните жлези, тоест кожата на краката остава суха. Подложката, която се залепва на стъпалото, съдържа вид синя сол, която реагира и променя цвета си в розов, когато се смеси с вода.

За да направи теста, пациентът трябва да свали чорапите си, да остави крака си да си придобие стайна температура и да залепи подложката Neuropad, която се оставя да действа около десет минути. Ако няма пот, това е показател за ранна диабетна невропатия, която би могла да бъде овладяна и да не се стига до ампутации.

Резултатът от теста с подложките дава точност при 86 процента от случаите, сочи изследване на учени от Оксфорд. Специалните стелки могат да бъдат открити при някои специалисти по диабет във Великобритания.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha