Петък, 20 Септември 2024

Най-големият четиримачтов кораб в света акостира във Варна

Най-големият четиримачтов кораб в света акостира във Варна
Публикация   02 Май, 2014   /     akcent.bg   /     772

На варненския порт акостира най-големият четиримачтов кораб в света – руският "Седов". Гигантският ветроход е последният участник в морското събитие във Варна - "Тол Шипс" 2014.

Регатата бе открита в сряда и ще продължи до 3 май. Ще премине в отделните си етапи през пристанищата Констанца, Сочи и Новоросийск.

"Седов" застана на VII корабно място около 10.00 часа, точно с навлизането на първите посетители на ветроходния фест. Слънчевото време в морската столица и очакваният интерес към корабите, извиха дълги опашки от посетители пред ветроходите от клас А.

Кметът на Варна Иван Портних благодари на организаторите на спортното събитие за това, че морската столица за втори път е негов домакин.

"От днес до 3 май Варна е столица на ветрилата. Уверен съм, че всички ние за пореден път ще изкараме няколко незабравими дни, изпълнени с морски емоции – неслучайно мотото на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019 г. е "Бряг на вдъхновението"! Очакваме с интерес и гонките, и Парада на екипажите, и Парада на ветрилата. Пожелавам на всички участници в регатата и най-вече на екипажите на българските ветроходи "Роял Хелена" и "Калиакра", които станаха наши посланици по море на кандидатурата ни за културна столица на Европа, попътен вятър и успех!”, каза той при откриването на регатата.

С пристигането на руския гигант ветроходите от клас А, акостирали във варненския порт, станаха осем. Това са българските "Калиакра" и "Роял Хелена", руските – "Мир", "Надежда", "Крузенщерн" и "Седов", румънският "Мирча" и пакистанският "Рах Навар".

В клас В са четири ветрохода – "Адорнате" (Румъния), "Атила" (Испания), "Бодрум" (Турция) и "Джоана Лукреция" (Великобритания). В класовете C и D, където попадат ветроходните яхти, са съответно "Сий Адвенчър" (Финландия), "Пюър Хани" (Русия) и руските "Акела" и "Викинг". От надпреварата, след инспекция от страна на STI, отпаднаха "Феникс" (България) и "Витяз" (Русия).

Официалният старт на "Блек Сий Тол Шипс Регата" 2014 даде олимпийската шампионка по гребане Румяна Нейкова.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha