Проблемите на корабоплаването по Дунава нищят наши и румънски експерти

Проблемите на корабоплаването по Дунава нищят наши и румънски експерти
Публикация   01:45     24 Апр, 2014 /     akcent.bg   /     741

Праговете са общо 33, като най-проблемните са 7 – три са в района на Белене, и по един край Батин, Вардим, Косуй и Попина

 

 

    Русе е домакин на работна среща по проблемите на корабоплаването, предизвикани от ниските води на Дунав. Иулиан Матаке - заместник-министър на транспорта на Румъния, експерти в министерството, ръководителите на Изпълнителната агенция за проучване на плавателния път по река Дунав и Агенцията за Долен Дунав от Румъния, представители на Пристанищна инфраструктура, Пристанищна администрация, Морска администрация, Корабна компания „Рубишипс” и Дунавски драгажен флот и др. се включиха в дискусията. Инициативата за срещата е на областния управител на Област Русе Венцислав Калчев.

В няколко участъка на реката се образуват прагове при маловодие, като в последните 15 години тенденцията е за все по-дълги периоди на ниски води, каза изпълнителният директор на ИАППД-Русе Георги Георгиев. Праговете са общо 33, като най-проблемните са 7 – три са в района на Белене, и по един край Батин, Вардим, Косуй и Попина. По-скоро изключения са високите нива на реката, които предизвикват преливане на Дунав, отчетоха специалистите по време на срещата.

За да бъде корабоплаването нормално, България и Румъния ще предприемат поредица от действия, които ще осигурят плавателен път в долното течение на реката. Експертите от двете страни са съставили общ план за действия по поддържане на габаритите на  фарватера в българо-румънския участък.  Те ще подготвят предложения за необходимите количества драгаж, които трябва да се осъществят и техника, за да се осигурят нормални дълбочини за преминаване през целия участък на реката. 

    Областният управител Венцислав Калчев ще информира българското министерство на транспорта за взетите решения на работната среща. Бяха обсъждани и проектите, които двете агенции от България и Румъния в момента изпълняват за подобряване на корабоплаването в общия участък.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още