Четвъртък, 16 Май 2024

Йордан Кирилчев от София стана Сомелиер на годината 2014

Йордан Кирилчев от София стана Сомелиер на годината 2014
Публикация   01:31     05 Апр, 2014 /     akcent.bg   /     795

В края на март т.г. на гала винена вечеря в Кемпински хотел Зографски в София бе обявен и победителят от финала на конкурса Сомелиер на годината 2014. Събитието и конкурсът са организирани от Българската асоциация на професионалните сомелиери, заедно с Асоциация Българско вино.

Победител за 2014 стана софийският сомелиер Йордан Кирилчев. Втори в надпреварата е Венцислав Влахов от Севлиево, а трети варненаца Владислав Димитров.

За титлата се бориха шестима сомелиери – победители в регионалните полуфинали, които се проведоха последователно в София, Севлиево, Пловдив, Варна, Бургадс и Банско. Освен професионалното жури, оценка за сомелиерите дадоха и винолюбителите, сред които Стефан Илчев и Тони Димитрова в Бургас, а в София музикантът Иван Лечев, Мариана Попова и мъжът й Ханес Перфлер.

Борбата за титлата Сомелиер на годината 2014 мина през три етапа. В първия претендентите събираха точки с теоретичен тест и решаване на практическа задача, във втория се състезаваxа в сляпа дегустация на елитни български вина и показваха уменията си да презетнират и сервират вино на специални винена вечери в шест регионални полуфинала. На големия финал шестимата претенденти участваха във винена вечеря със специално меню на шеф готвача Андрей Стоилов - главен готвач на Кемпински хотел Зографски.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още