За обслужване на рецепта - средно 6 минути в аптеката

За обслужване на рецепта - средно 6 минути в аптеката
Публикация   01:24     30 Март, 2014 /     akcent.bg   /     418

Здравната каса удря некоректните аптеки с нов договор

Нови правила за аптеките - медицински изделия ще се отпускат навсякъде, където има договор със Здравната каса. Фармацевтът ще има право да приема само точно определен брой рецепти. Това е записано в новия договор между Касата и аптеките за тази година, съобщи bTV. Документът ще стане публичен до дни.

Тази година процедурата се забави, тъй като се изчакваха промени в Закона за лекарствата. Имаше и няколко спорни предложения, които разгорещиха и удължиха преговорите. Има няколко нови неща, които ще засегнат пациентите. Те ще могат да взимат диетични храни и медицински изделия - като глюкомери и тест ленти, от всяка аптека, сключила договор с Касата.

И още - въвежда се правило, според което един фармацевт трябва да отделя средно по 6 минути за обработка на рецепта за лекарства по Каса. Това е осреднено време, тоест може малко по-бързо или по-бавно да ви обслужат.
Още когато това правило се появи като предложение, се чуха притеснения, че ще се стигне до връщане на пациенти.

Фармацевтът ще трябва да отделя средно по 6 минути за обработка на рецепта за лекарства по Каса. Ако рецептата е придружена с протокол - минутите са 9. Или казано иначе, въвежда се лимит на броя рецепти, които една аптека може да отчете.

От НЗОК твърдят, че това се налага заради фрапиращи случаи, при които на името на един фармацевт се отчитат огромен брой рецепти, а физически той няма как ги да обработи.

„Колкото и да е автоматизирано всичко, колкото и да се работи с компютър, абсолютно е невъзможно да се обработи една такава рецепта за секунди, камо ли пък и рецепта с протокол”, коментира Маргарита Грозданова от НЗОК. По думите й има съмнения за злоупотреби.

Изискването за средна продължителност за обработка на рецепта ще засегне само некоректните аптеки, категорични са от Фармацевтичния съюз. В населените места, в които има само една аптека, сключила договор с Касата, максимално допустимият брой рецепти ще може да се надвишава с до 30 на сто.

Рецептите над лимита също ще се плащат от Касата, но аптеката ще се глобява. И още – фармацевтът ще може онлайн да проверява дали пациентът е със заверена рецептурна книжка. Досега това не беше възможно и ако аптека отпусне лекарство на пациент, забравил да си завери книжката, Касата не й възстановяваше парите.

С новия договор се съкращават сроковете, в които Касата се издължава на аптеките. Досега периодично възникваха проблеми с това, че НЗОК бави парите. Новият договор ще бъде публикуван в Държавен вестник до дни и ще влезе в сила от месец май.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha