Четвъртък, 16 Май 2024

Rose 2013 Левент за първа година в категорията Grand Selection

Rose 2013 Левент за първа година в категорията Grand Selection
Публикация   01:24     29 Март, 2014 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     817

13 нови вина дегустираха професионалисти в комплекс "Левента"

Традиционната дегустация на новите вина LEVENT на винарска къща "Русе" бяха представени в четвъртък вечер пред повече от 180 специалисти в бранша от цялата страна от управителя Росен Георгиев. Собственици на луксозни заведения, търговци и сомелиери се запознаха в началото с условията и технологията на производство във винарска къща "Русе".

След това Георгиев представи 13 нови вина, като три от тях са червени, 2012 година, но се показват и ще бъдат в търговската мрежа за първи път.

Трябва да се отбележи, че част от гроздето в тазгодишната реколта вина е от лозовите масиви на Цанко Станчев, съсобственик в избата и е един от най-добрите професионалисти във винения бранш.

 

Sauvignon blanc 2013 LEVENT

Виното е произведено от селектирано грозде от сорта Совиньон блан, отгледано в лозов масив от региона на Шумен. В него ще откриете нюанси на тропически и цитрусови плодове, съчетаващи се със свежи растителни и тревисти акценти. Вкусът е фин и елегантен с приятен свеж послевкус.

Sauvignon blanc FUME 2013 LEVENT

Аромати на цитрусови плодове и свежи тревисти акценти са комбинирани с ванилови тонове и нотки на бели стафиди. Вкусът е хармоничен и плътен, с елегантна свежест във финала.

 

Riesling 2013 LEVENT

Виното е произведено от специално селектирано грозде от сорта Ризлинг, отгледано в лозов масив от региона на Шумен. В него ще откриете комплексен аромат доминиран от акценти на бели полски цветя и зелена ябълка, с нюанси на цитрусови плодове. Вкусът е с изразена минералност, елегантен и приятен плодов послевкус и хармонично усещане за киселинност и сладост.

 

Chardonnay Grand Selection 2013 LEVENT

Селектирани са най-добрите бъчви с Шардоне, произведено от специално подбрано грозде от село Осмар - регион Шумен. Алкохолната и малолактичната ферментация са протекли във френски дъбови бъчви, в които виното впоследствие  отлежава 4 месеца. Интензивен аромат, доминиран от ананас, сушена кайсия и ванилови нотки. Плътен и концентриран вкус. Дълъг финал с нюанси на печени ядки и незабравим послевкус.

 

Traminer 2013 LEVENT

Виното е произведено от селектирано грозде от сорта Траминер, отгледано в лозови масиви от региона на Шумен и Провадия. В това вино ще откриете комплексен аромат напомнящ листенца от роза, с нюанси на мед и цитрусови плодове. Вкусът е с елегантен и приятен послевкус на личе и роза.

 

Traminer & Vrachanski misket 2013 LEVENT

Благородството на сорта Траминер и оригиналността на местния сорт Врачански мискет са умело съчетани в това вино. Двата сорта представят богатството на тероара на два лозови масива от региона на Шумен и Варна. Ароматите на роза и личе се допълват с цитрусови и мискетови нюанси.

 

Rose Grand Selection 2013 LEVENT

Виното е с деликатен, напомнящ розов лист, нежен цвят. Произведено е от специално селектирано грозде от сортовете Пино Ноар и Гренаш.

Използването на провансалска технология, в резултат на приложената студена мацерация и ферментация при ниски температури, виното е добило свеж плодов аромат, с нюанси на грейпфрут и тревисти акценти. Притежава хармоничен и елегентен вкус, съчетан с приятна свежест и дълъг послевкус.

 Почитателите на вината Левент са впечатлени и от факта, че Roze за първа година е и в категорията Гранд селекшън.

 

Merlot Grand Selection – 2012   LEVENT

Виното е селектирано от най-добрите бъчви на реколтата, произведено е от подбрано грозде от района на гр.Харманли. Притежава гранатовочервен цвят. Носът е интензивен, пикантен, доминиран от черни горски плодове и подправки. Вкусът е концентриран, плътен, хармоничен и богат, с топъл характер и нюанси на шоколад. Дълъг финал, кадифени танини и акценти на черни плодове, подправки и какао.

 

Cabernet sauvignon Grand Selection – 2012 LEVENT

Виното е селектирано от най-добрите бъчви на реколтата, произведено е от подбрано грозде от с.Орлово до Хасково. Притежава наситен гранатовочервен цвят. Атрактивно вино с интензивен аромат на горски плодове, шоколад и пикантни подправки. Вкусът е хармоничен и богат, със забележителна плътност и кадифен финал.

 

Family Selection – 2012  LEVENT  

Селектирано от най-добрите бъчви на реколтата, произведено от подбрано грозде от пет сорта – Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран и Пти вердо. Наситен гранатовочервен цвят. Впечатляващ букет, доминиран от черни горски плодове, шоколад и пикантни подправки. Концентриран, плътен, хармоничен и богат вкус, с топъл характер. Дълъг финал, кадифени танини и акценти на черни плодове, подправки и какао.

 

Muscat Ottonel FIZZY 2013 LEVENT

Произведено от селектирано грозде сорт Мускат отонел от региона на Шумен. Издава атрактивен и завладяващ комплексен аромат, в който изпъкват бяла праскова, зелена ябълка, бели цветя.  Съдържа игрива свежест на финала. Изключително фино и атрактивно вино, на което може се наслаждава любителят на белите качествени вина през всички сезони.

 Сортът Мускат отонел по принцип има недостатъчна свежест /т.е. по-ниски киселини/ и поради тази причина се импрегнира с въглероден двуокис.

 

Представени бяха и млади вина Мерло и Каберне совиньон реколта 2013. Първото червено вино е направено от грозде от района на Нова Загора, а каберне е от Хосковско.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още