Петък, 20 Септември 2024

Университетска зелена спартакиада „Периметър 70 х 8” започва в Русенския университет

Публикация   28 Фев, 2014   /     akcent.bg   /     407

Деятели на СТПД „Академик”, 20 месеца преди отбелязване на 70-годишния юбилей на Русенски университет “Ангел Кънчев”, започват широкомащабна инициатива от спортно-туристически, научно-познавателни и други прояви и дейности под името Университетска зелена спартакиада  „Периметър 70  х 8”.

       

  Спартакиадата ще се проведе през 2014 и 2015 г. в четири етапа и е призвана да допринесе за подобряване здравето и физическото развитие на студентите, преподавателите и много сруги хора, свързани с академичната общност на университета.

        

Приоритетна цел на спартакиадата е да разшири обхвата на практикуващите активно движение и спорт сред природата, по-конкретно в 8 спортно-туристически дисциплини, като са регламентирани нормативи, изразяващи се основно с числото 70, колкото през 2015 г. ще станат и годините на Русенския университет.

      

   За да се постигнат по-значими резултати в предприетото начинание, наред с инициаторите от СТПД „Академик”, Спортната комисия на Студентския съвет се включва като главен съорганизатор в партньорство с Университетския спортен клуб „Академик” и катедра „Физическо възпитание и спорт”.

       

  В резултат на това се очаква в университетската зелена спартакиада да се включат множество студентски групи, клубове, преподаватели и служители от основните и обслужващи звена, филиалите в Разград и Силистра, синдикалните организации, бивши студенти и възпитаници на университета, както и др. колективи, които изразяват съпричастност към инициативата. 

     

    В богатата и разнообразна програма на спартакиадата, през 2014 и 2015 г. са предвидени и по една кулминационна проява.

        

За 2014 г., с най-голяма значимост, емоционален, патриотичен и атрактивен заряд е предвидена академичната акция „Върхове на знанието, науката и книжовността”.

       

  Акцията е замислена като част от проявите, с които през 2014 г. Русенският университет и град Русе ще отбележат 190-годишнината на първия български учебник - "Рибния буквар”, 180 години  от рождението на Любен Каравелов, 150-годишнината на първата съвременна печатница в българските земи, открита в Русе през 1864 г.,150-годишнината на МГ „Баба Тонка”.

        

С оглед мащабите на начинанието и за постигане в по-висока степен на поставените цели, е получено съгласие от ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев”, проф. дтн Христо Белоев да поеме почетното ръководство и патронажа над  Университетска зелена спартакиада „Периметър  70 х 8”.

        

Добрата новина е, че още от първите дни на обявения Първи етап на спартакиадата, над 200 студенти, преподаватели, сътрудници и други лица, свързани с академичната общност, ще извършат преходи, ще изкачват върхове, ще спортуват сред природата.

       

  Група, организирана от Студентския съвет ще направи поход до хижа Узана и ще участва на 3 март в националните тържетства на връх Шипка.

       

Студенти от клуба по пешеходен туризъм към СТПД „Академик” се отправят към хижа „Чавдар” и билната м. Хаджийца в подножието на вр. Баба (1787 м), където са     загинали от замръзване в снежната стихия 879 руски войни от отряда на ген. Дандевил при опит за прехвърляне на Балкана в края на декември 1877 г.

       

Преподаватели и служители от университета, по случай националния празник 3 март, ще изкачат най-високия връх в България и на Балканите – връх Мусала.

      

  Впечатляваща е проявата на голяма група планинари и скиори - бивши студенти и възпитаници на университетета. Поради оскъдния сняг, предвидените преходи до Бузлуджа, връх Малуша и връх Шипка в деня на националния празник, вместо със ски, ще бъдат осъществени с планински велосипеди.

     

   В старта на спартакиадата се включват и студенти и ученици – ориентировачи. Те ще участват в  републиканските състезания по спортно ориентиране за купа "ТРЕТИ МАРТ", провеждащи се под патронажа на Община-Плевен и с домакинството на спортния клуб по ориентиране "Север", чийто председател е възпитаникът на Русенския университет -  инж. Петър Великов - Пики. Състезанията ще се проведат на 2 март със старт в околностите на село Гривица, като финалът е до редутите на румънските и руските войски от Освободителната война 1877/1878 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha