Петък, 20 Септември 2024

Приказката продължава: Велик Лудогорец е на 1/8 финал за Лига Европа

Приказката продължава: Велик Лудогорец е на 1/8 финал за Лига Европа
Публикация   28 Фев, 2014   /     akcent.bg   /     424

Българите пребориха 3:3 с Лацио и са в следващата фаза на турнира

 

Шампионът на България Лудогорец изигра пореден велик и луд мач, врътна 3:3 с Лацио пред 35 000 зрители на стадион "Васил Левски" и с общ резултат 4:3 се класира на 1/8 финал за Лига Европа.

Така приказката за родните шампиони продължава и те си уредиха мачове с Валенсия или Динамо Киев в следващата фаза на надпреварата. Италианците дръпнаха с два гола чрез Кейта Балде и Браян Переа, но българите изравниха чрез Роман Безяк и Христо Златински.

Мирослав Клозе изведе отново Лацио напред в резултата, но с гол на Кишада в края Лудогорец взе равенството и е в следващата фаза на Лига Европа.

Лудогорец заслужава само суперлативи за мача, както и за цялостното си представяне този сезон в евротурнирите. Разградчани продължават да нямат загуба в Лига Европа, като до момента имат шест победи и две равенства от осем срещи.

Българите отново изиграха феноменална среща в европейските клубни турнири и логично продължават да пишат история и да мечтаят за нещо още по-велико. 

 

Лацио започна много здраво мача и успя да вкара още в първата минута. Тогава Владо Стоянов не успя да изнесе добре топката и тя отиде в Кейта Балде, който направи страхотен пробив по лявото крило, излъга хитро Жуниор Кайсара и с доза късмет промуши топката под плонжа на Владо Стоянов за 0:1.

Разградчани скочиха за фаул срещу Стоянов, но за съжаление такъв не бе отсъден, а и трябва да признаем, че действията на Балде бяха чисти и попадението на италианците бе редовно.

Лудогорец можеше да изравни още с ответната си атака, но удар на Върджил Мисиджан бе спасен от Маркети. Срещата вървеше атака за атака и положенията пред двете врати следваха едно след друго. В 4-ата минута отново Кейта Балде залъга Кайсара и стреля по диагонала от границата на пеналта, но за късмет топката мина до лявата греда на Стоянов.

В тези първоначални минути се видя, че италианците въобще не са за подценяване и определено доминираха. Постепенно обаче българите изравниха играта и взеха инициативата. В 10-ата минута Йордан Минев много хитро с глава свали топката към Роман Безяк, който стреля мигновенно, но в аут.

Последва нов шанс за разградчани. Мишо Александров проби отдясно и подаде към Марселиньо, който за момент се озова сам срещу Маркети, но се засуети и бе блокиран от Микаел Сиани. От Лудогорец претендираха за нарушение, но такова не бе отсъдено.

В 17-ата минута Лудогорец стигна до уникален шанс за гол. Мишо Александров проби отдясно и центрира отлично в наказателното поле, къдетно Безяк се размина с топката, която отиде към Марселиньо, който стреля от точката на дузпата, но до лявата греда.

Страхотна възможност, но Марселиньо изпусна, а Маркети при това положение дори не мръдна от мястото си. Това бяха силните минути на родните ни шампиони, но те не се възползмаха от положенията си.

Малко по-късно Лацио бе близо до втори гол, но този път Кейта Балде бе блокиран чисто от Моци, който със сетни усилия му отне топката в пеналта и спаси отбора си от сигурно попадение. В 23-ата минута Лудогорец получи възможност да вкара от пряк свободен удар, но Христо Златински стреля неточно над стената и вратата на гостите.

Последва нов шанс за разградчани, при който Фабио Ешпиньо се подигра със защитата на италианците, но стреля твърде слабо и неточно в аут. В 38-ата минута пък Роман Безяк пробва ножичен удар, но Маркети бе на мястото си и улови.

В ответната атака пък Лацио скочи за дузпа, за неволна игра на Минев в пеналта, но наказателен удар правилно не бе отсъден. Постепенно играта се пренесе основно в средата на терена, като двата отбора се захапаха здраво за всяка една топка.

Едва към края на полувремето действията леко се откриха и пред Лудогорец се откри нова възможност, но Кайсара не се възползва добре от хитро подаване на Марселиньо и пропусна.

Второто полувреме започна с атаки за Лудогорец и разградчани можеха да вкарат веднага след подновяването на играта, но Марселиньо не успя да опъне мрежата на гостите.

Лацио обаче отговори подобаващо и Антонио Кандрева се озова на чиста позиция, но за наше щастие стреля неточно до лявата греда на Стоянов. Италианците продълиха да натискат и да са по дейни в атака, докато разградчани се бяха прибрали леко в собствената си половина.

В 51-ата минута Маркети сгреши детински при едно неразчетено излизане, но Върджил Мисиджан не успя да се добере до топката и да вкара на опразнената врата. Три минути по-късно Лацио сътвори страховита контра, при която Онази проби мощно през центъра и изведе перфектно Браян Переа сам срещу Стоянов, последва техничен удар и 0:2.

Този гол тотално срина разградчани, които в следващите минути не можеха да изнесат топката от половината си, но за щастие италианците се дръпнаха малко и разиграваха основно в средата на терена.

Момчетата на Стойчо Стоев обаче се вдигнаха и бяха близо до попадението в 65-ата минута. Тогава Роман Безяк стреля мощно, но прати топката в страничната греда. Две минути по-късно обаче нищо не успя да спаси Лацио.

Фабио Ешпиньо пусна фамозен пас към Безяк, който стреля по диагонала, топката се отклони от крака на Билия и влетя в мрежата на Маркети, което взриви 35 000 зрители на стадион "Васил Левски". Лудогорец се хвърли мощно в атака и бе близо до нов гол.

Резервата Луму навърза защитата на гостите и стреля от ъгъла на наказателното поле, но в аут. Тези положения стреснаха италианците и те изнесоха играта в по-предни позиции. Разградчани обаче не се отказаха и в 78-ата минута стигнаха до фамозен обрат, след като Христо Златински изравни.

Националът стреля от повече от 35 метра, при което Маркети направи уникална грешка и изпусна топката, тя тупна зад голлинята и съдиите показаха центъра - 2:2. Стадион "Васил Левски" направо изригна като вулкан и полудя, а родните шампиони бяха на крилете на славата, но бяха отново попарени.

Защитата на Лудогорец направи нова грешка и покри засадата, при което от дълбочина изскочи резервата Миро Клозе и на чиста врата направи - 2:3. Това обаче не отказа българите и те отново се вдигнаха и тръгнаха в атаки.

Минута преди края на мача резервата Кишада се възползва от грешка на защитата на Лацио и на Маркети, който за пореден път не се намеси адекватно и за наша радост топката се търкулна до дясната му греда и опъна мрежата за 3:3.

Уникално, велико, фамозно! Лудогорец изравни, не допусна положения пред вратата до края на мача и заслужено се класира на 1/8 финал за Лига Европа.

ЛУДОГОРЕЦ - ЛАЦИО 3:3

Голмайстори:

0:1 Балде (1)
0:2 Переа (54)
1:2 Безяк (67)
2:2 Златински (78)
2:3 Клозе (82)
3:3 Кишада (89)

ЛУДОГОРЕЦ: Стоянов, Кайсара, Мантула (84-Кишада), Моци, Минев, Ешпиньо, Златински, Александров (56-Луму), Марселиньо (77-Платини), Мисиджан, Безяк

ЛАЦИО: Маркети, Сиани, Биава, Раду, Конко, Биля, Онази, Ледесма, Кандрева (64-Лулич), Балде, Переа (71-Клозе)

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha