Вторник, 30 Април 2024

Защо бензиностанциите продават биодизела по-скъпо?

Публикация   17:07     29 Март, 2011 /     dir.bg   /     480

На този въпрос министър Трайков търси отговор и не може да го намери



 

Регулирането на цените на горивата от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не е невъзможно, но е стъпка назад, коментира пред журналисти министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Според него за предпочитане е пазарната регулация на цените, предаде БТА. В коментар на предложенията на браншови организации от състава на горивата да отпадне биокомпонентата, с което да се намалят цените им, Трайков каза, че ефектът би бил не повече от 1 стотинка.
По думите му все още няма окончателно решение на този въпрос и продължават да се обсъждат възможностите за намаляване цените на горивата в интерес на потребителите.

„Тогава въпросът е защо бензиностанциите продават дизела с биокомпонента по-скъпо. Това е въпрос, който няма отговор. Премахването на 4% биокомпонента автоматично означава 4% повече разходи за внос на суров петрол", каза още Трайков.

Вчера от Националната асоциация по биогорива в България дори заявиха, че отпадането на биокомпонента ще намали цената едва с 0,38 ст. за литър без ДДС, но ще заличи цял наскоро създаден отрасъл.

Днес министърът коментира още, че мораториумът не е мярка, която кардинално да реши въпроса с цените на горивата.
"Това беше предложение на компанията („Лукойл” - бел. ред.), което очакваме да видим дали ще сработи”, каза Трайков.




Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha