Четвъртък, 9 Май 2024

Добавки за всички майки с висше образование без значение на етноса

Добавки за всички майки с висше образование  без значение на етноса
Публикация   00:39     17 Ян, 2014 /     Лора Христова   /     474

Калина Крумова и проф. Петър Иванов по проблемите със заболяванията на все повече деца в България

  Социалният статут на майките в България в сравнение с други европейски държави, законодателни проблеми и необходимостта от промяна в закона, демографската криза в държавата, възможните решения на всички тези и много други проблеми, свързани с майките и раждаемостта и смъртността в България.Това обсъдиха тази вечер на среща в хотел "Бистра и Галина" - Русе  Калина Крумова от Движението на Николай Бареков и професор Петър Иванов от Центъра за демогравска политика на тема здравето на децата на България и евромайките.

    Според проф. Иванов България е на първите места според статистики на Евростат и ЦРУ по смъртност, депресивност на населението, 17 вида болести, включително инфаркти, по липсата на добро и качествено здравно осигуряване, като се наблегна на лекарствата и фактът, че "като си болен трябва да платиш данък на държавата", според думите на професора. Основни статистики бяха тези за повишаване смъртността в България - за 2013 година 109 хиляди са починалите в сравнение с предишната година, когато са били 105 хиляди. Още - на 47-мо място сме по коефициент на интелигентност към 2010 година, 8 промила и 8 десети е намаляването на населението в държавата, с което се причисляваме на първо място, а втората позиция е за държава с 1 промил и 5 десети намаляване на населението. 49% са българите в "пълна мизерия" - "ние нямаме представа как да живеем", заяви Иванов.

  По темата за наличните възможности и идеи Калина Крумова представи основната си идея - допълнителни добавки за образованите майки без значение от етнос в България, с критерий висше образование. Също така се спомена идеята за предоставяне на безплатни лекарства на децата до 7-годишна възраст, както и на безплатни бебешки и детски стоки от първа необходимост, с което ще се добави към бюджета обща сума от около 369 млн. лева. Главната превенция на раждане на болни деца е създаването на фонд за изсредване на репродуктивната способност при жените със задължителен характер (както са в момента ваксините), но заплатени от държавата. "Около 400 хиляди български семейства няма откъде да получат информация", изрази мнение Калина.

Очаквайте продължение по темата.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha