Четвъртък, 16 Май 2024

Община Русе ще се присъединява към мулти- проекта "Дунавски перли"

Община Русе ще се присъединява към мулти- проекта
Публикация   00:36     13 Ян, 2014 /     akcent.bg   /     282

Идеята е тя да стане част от голяма международна мрежа от партньори от държавите, разположени по поречието на река Дунав

В контекста на новия програмен период 2014-2020 г. и изпълнението на Стратегията на ЕС за Дунавския регион, в Община Русе постъпи предложение от Асоциацията за развитие на унгарските населени места и региони за участие в мулти-проекта „Дунавски перли – за обитаеми дунавски брегове“.

Основните му цели включват възстановяване и развитие на дунавските брегове и създаване и популяризиране на нова макрорегионална туристическа марка „Дунавски перли“. Проектът е насочен към изграждането на силно сътрудничество между местни власти, неправителствени организации и малки и средни предприятия от Дунавския регион за обединяване на усилията за решаването на едни от най-важните проблеми на обществата по поречието на Дунав, произтичащи от икономическата стагнация, недостатъчната транспортна свързаност и качеството на предлаганите туристически услуги, високата зависимост от скъпоструващи енергийни ресурси и нискоквалифицираната работна ръка.

 

Проектът включва две групи индикативни мерки, които ще подлежат на допълнително обсъждане между участващите партньори. Първата група проекти са насочени към изграждането на нова инфраструктура в Дунавския регион в сферата на възобновяемата енергия и транспортната свързаност, реализирането на дейности за реставрация и социализация на културни и исторически атракции, разработване на мобилни приложения за маркетингови цели. Вторият вид проекти предвиждат провеждането на ежегодни международни културни и спортни събития, фестивали, панаири, инвеститорски и търговски изложения, както и осъществяването на комплексна и масивна маркетингова кампания за налагането на марката „Дунавски перли“, което да осигури по-добри възможности за предлагането на местните продукти и услуги (в т.ч. и земеделски сектор) на международния пазар.

Осигуряването на силно партньорство се явява основно изискване за отпускане на средства от всички финансови инструменти на ЕС и особено за тези, финансиращи големи инфраструктурни проекти. Сътрудничеството между възможно най-голям брой организации от различни държави е заложено и в основата на Стратегията на ЕС за Дунавския регион. В тази връзка се предлага Община Русе да стане част от голяма международна мрежа от партньори от държавите, разположени по поречието на река Дунав, което да бъде институционализирано чрез създаването на Европейско обединение по икономически интереси (ЕОИИ).

Обединението се учредява при условията и реда, определени в Регламент (ЕИО) № 2137/85 на Съвета от 25 юли 1985 година относно Европейското обединение по икономически интереси. Обединението има за цел да улеснява и развива дейността на членовете си и да подобрява или увеличава резултатите от тази дейност чрез обединяване на ресурси, дейности, знания и умения. То няма за цел да извлича печалба за себе си. Дейността му задължително е свързана със стопанската дейност на неговите членове и може само да я подпомага, а не да я променя или замества.

Основно предимство на този тип обединения е че техните членове могат да се представят като едно юридическо лице при осъществяването на преговори, при сключване на договори или при кандидатстване за отпускане на заеми и осигуряването на финансови гаранции при участие в обществени поръчки. ЕОИИ задължително трябва да включва минимум две партньорски организации от две различни държави-членки на ЕС. Това му дава правото да кандидатства по различните програми на общността, включително и тези, изискващи участието на организации от различни държави-членки. В този контекст, включването на Община Русе в такава мащабна форма на международно сътрудничество ще осигури конкурентни предимства за получаването на целенасочена финансова подкрепа от ЕС по линия на Дунавската стратегия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha