Петък, 20 Септември 2024

Наградиха 10-те най-добри спортисти на Русе за 2013 г.

Наградиха 10-те най-добри спортисти на Русе за 2013 г.
Публикация   10 Ян, 2014   /     akcent.bg   /     598

 

 

 

        В зала „Европа“ на Доходно здание се проведе официалната церемония по награждаването на 10-те най-добри спортисти на Русе за 2013г. По традиция, великолепната десетка се избира от спортни журналисти в града, чрез анкета на вестник „Утро“ и Община Русе. Това допитване класира най-високите постижения на русенския спорт през изминалата година. В анкетата се включиха 11 спортни журналисти от Русе, които избираха измежду 22-ма състезатели, номинирани от клубовете. Десет от тях бяха удостоени с Кристален знак, грамота и парична награда от Община Русе. Награди получиха и Треньор №1 и Приложник №1 за изминалата година. С анкетата беше определен и Най-добър отбор за 2013г, който беше удостоен с Кристален знак.

        За единадесета поредна година бяха връчени и статуетки „Спортен Олимп“ от името на председателя на Българската федерация по борба Валентин Йорданов. Те са за Най-добър спортист, Най-добър треньор и Най-добър отбор на годината. За първи път с грамоти бяха отличени и петима учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката, през учебната  2012/13г.

         На церемонията присъстваха народните представители от 19-ти МИР Пламен Нунев и Десислава Атанасова, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, зам.областният управител Милена Хинкова, председателят на Общински съвет – Русе засл.проф. Васил Пенчев, зам.-кметовете Иван Григоров и Свилен Иванов, управителят на „Пресгрупа Утро“ ЕООД Милена Дякова и гл.редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов, състезатели, треньори, представители на спортни клубове и преподаватели по физическо възпитание и спорт. 

       Церемонията беше открита от кмета Пламен Стоилов. Той заяви, че модернизирането на спортната база в Русе е от изключително значение за привличане интереса на младите хора към спорта, за да продължат да надграждат постигнатите от нашите спортисти успехи. Като успех в работата на управленския екип на Община Русе в областта на спорта, кметът посочи факта, че строителството на Спортната зала в Русе ще бъде размразено много скоро. Г-н Стоилов подчерта, че спортното съоръжение ще бъде довършено с активната подкрепа на представителите на държавната власт, в лицето на народните представители от 19-ти МИР и на областния управител.

       Приветствия към участниците в церемонията поднесоха още зам.областният управител Милена Хинкова и управителят на „Пресгрупа Утро“ ЕООД Милена Дякова.

 

         10-те най-добри русенски спортисти за 2013 година са:

         

1.            Денис Димитров от Лекоатлетически спортен клуб „Локомотив“ - Европейски вицешампион за юноши в спринта на 100 метра, с нов държавен рекорд при младежите и юношите /10 сек. и 16 стотни/; държавен шампион за юноши, младежи и мъже; първи в европейската и втори в световната ранглиста при спринтьорите на 100 метра; шампион на турнир „Академик"; втори на Европейското отборно първенство в Дъблин за своята дисциплина; с второ най-добро постижение при мъжете в цялата история на българския спринт - 72 точки.

2.            Стойка Петрова от Боксов клуб „Русе" - втора в турнира за Купата на европейските нации, трета на Световните игри по бойни спортове в Русия, първа на международния турнир „Златни ръкавици" в Сърбия, шампионка на турнира "Стяуа" в Румъния, държавна шампионка - 67 точки.

3.             Михаел Йорданов от Клуб по плувни спортове "Ирис" "Ирис" - единственият българин полуфиналист на Световното първенство за младежи /16-то място/, балкански шампион за младежи и мъже на 50 и 100 метра бътерфлай, балкански шампион със смесената щафета, с нов държавен рекорд при младежите на 50 метра бътерфлай, с покрит норматив "А" за участие на Младежките олимпийски игри, 7-и в ранглистата на българската федерация за сезона - 58 точки.

4.            Тодор Събев – състезател по карате и джу-джицу от Спортен клуб „Динамо" - световен шампион по карате-шотокан за мъже /индивидуално/, световен шампион за младежи до 21 години /индивидуално/, 7-ми на европейско по джу-джицу за мъже и 7-ми на световно при младежите до 21 години - 55 точки.

5.            Зорница Костова от Баскетболен клуб „Дунав 8806" - капитан на отбора, спечелил шампионската титла и Купата на страната, национална състезателка - 52 точки.

6.            Кристиян Душев от Спортен клуб по кану-каяк „Локомотив" - бронзов медалист от Световното първенство за младежи /200 метра/, 12-то място на Световно първенство за мъже, държавен шампион - 47 точки.

7.            Беренике Фалдум от Спортен клуб по кану-каяк „Локомотив" - 4-та на Световно първенство по маратон, 5-та на Световно първенство /5000 метра/, 6-та на Европейско първенство /1000 метра/, 7-ма на Европейско първенство /5000 метра/, абсолютна държавна шампионка - 40 точки.

8.            Валери Великов – състезател по джудо, свободни боеве от Спортен клуб „Локомотив" - сребърен медалист от европейското първенство по свободни боеве за аматьори в Киев, 4-ти на Световното първенство по свободни боеве за мъже в Русия, държавен шампион по джудо - 34 точки.

9.            Радостина Димитрова от Баскетболен клуб "Дунав 8806" - основна състезателка в отбора, спечелил шампионската титла и купата на страната, национална състезателка - 30 точки.

10.         Елица Раева от клуб "Пристис" - първо място на закрит гросмайсторски турнир в Браила, Румъния, с покрита норма за гросмайстор, второ място на Държавно индивидуално първенство /Банкя/, първо място на Държавно индивидуално първенство по ускорен шахмат за жени /Дупница/, второ място на Държавно първенство по блиц /Дупница/, второ място на открит турнир "Тракийска принцеса", с участие за България на Европейско отборно първенство на втора дъска, 102-ра в световната ранглиста - 26 точки.

 

        Състезателите получиха отличията си от кмета Пламен Стоилов, председателя на Общински съвет – Русе засл. проф. Васил Пенчев, зам.-кметовете Иван Григоров и Свилен Иванов, управителят на „Пресгрупа Утро“ ЕООД  Милена Дякова и главния редактор на вестник „Утро“ Младен Любенов.

         По традиция, бяха връчени награди и за Треньор на годината, Отбор на годината и Приложник на годината. За най-добър треньор за четвърта поредна година, беше обявен Георги Божков - старши наставник на Баскетболен клуб „Дунав 8806" - държавен шампион и носител на Купата на България. Най-добър отбор за поредна година стана Баскетболен клуб „Дунав 8806“. Наградата за приложник на годината получи Иван Маринов от клуб „Приста". Той е носител на златен медал по корабомоделизъм при конструкторите на Европейското първенство за настолни модели в Румъния.

       За 11-та поредна година, бяха връчени статуетки "Спортен Олимп", от името на президента на Българската федерация по борба Валентин Йорданов, за Най-добър спортист, Най-добър треньор и Най-добър отбор на Русе през 2013г. Със статуетките бяха удостоени съответно Денис Димитров, Георги Божков и Баскетболен клуб „Дунав 8806“. Наградите връчи бившият състезател по борба и брат на Валентин Йорданов – Иван Димитров.

        За първи път  тази година с грамоти бяха отличени и петима учители по физическо възпитание и спорт, водили отбори, класирали се на призови места на финали на ученически игри на Министерството на образованието и науката през учебната 2012/13г. Това са:

        Стефан Стефанов – Водач на отбора по баскетбол на ученици от VIII – X клас от Професионалната гимназия по икономика и управление „Елиас Канети”, класирал се на първо място на финалите на Ученически игри в гр. Сливен;

        Таня Пенчева – Водач на отбора по бадминтон на ученици  от  VIII-Х клас от МГ „Баба Тонка", класирал се на първо място на финалите на Ученически игри в гр. Севлиево;

        Диана Цанева  -  Водач на отбора по бадминтон на ученици от V - VII клас от  ОУ „Любен Каравелов", класирал се на трето място на финалите на Ученически игри в гр. Велико Търново;

        Петър Костов  - Водач на отбора по баскетбол на ученици от V - VI клас от Средното общообразователно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер", класирал се на пето място на финалите на Ученически игри в гр. Разград;

        Енчо Василев  - Водач на отбора по лека атлетика на ученици от VIII - X клас от МГ „Баба Тонка", класирал се на пето място на финалите на Ученически игри в гр. Сливен.

 

       Грамотите на преподавателите бяха връчени от кмета Пламен Стоилов.

          



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha