Четвъртък, 9 Май 2024

От Нова година започва изграждането на 11 центъра за Спешна помощ

   От Нова година започва изграждането на 11 центъра за Спешна помощ
Публикация   00:24     20 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     372

 

   За първи път от две години здравната система е стабилизирана финансово. Финансовата стабилизация се дължи на НАП, която започна да събира здравните вноски. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева. Ако тя продължава да работи по този начин, няма да се налага да се намалява достъпът до специалисти. За първи път от две години финансовото министерство помага на болните, допълни министърът пред Нова телевизия.

  Андреева напомни още, че за първи път в последните две години има и подписан Национален рамков договор, както и че има разбирателство между съсловните организации и здравната каса.

  С 10% ще намалее смъртността у нас, след като се изградят и започнат да функционират спешни болнични комплекси, които ще бъдат на територията на големите болнични заведения, прогнозира в ефира д-р Андреева.

  От 1 януари започва изграждането на 11 спешни центъра в цялата страна. В София те ще бъдат на територията на „Пирогов” и болница „Света Анна”. Това ще бъдат места, при които при по-тежки случаи ще се закарват пациентите. Колко души ще работят там, зависи от потребностите.

  „Ще има приемно отделение, плюс болнично спешно отделение. В приемното отделение ще се прави преценка дали човекът е за шокова зала, или за реанимация”, каза Таня Андреева.

  По думите й в тези комплекси ще могат и петима, и десет души да бъдат поети едновременно. „Много дълго в нашата система заплащането не е адекватно”, призна още здравният министър.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha