Четвъртък, 9 Май 2024

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор

БЛС и НЗОК подписаха Националния рамков договор
Публикация   00:24     18 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     335

Договорът предвижда увеличаване на средствата за 27 клинични пътеки

Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха днес Националният рамков договор (НРД) в Министерството на здравеопазването. Договорът подписаха управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова и председателите на БЛС д-р Цветан Райчинов и д-р Борислав Миланов.

"В условията на безпрецедентна финансова криза и след двегодишно замразяване, днес се подписва Националният рамков договор за следващата година", заяви министърът на здравеопазването Таня Андреева пред журналисти.

Здравният министър обясни, че с подписването на договора ваксините и инвитро процедурите от задължителния имунизационен календар, ще бъдат върнати на Здравната каса към Министерство на здравеопазването. Потребителската такса за пенсионерите ще стане 1 лв, а средствата от наеми остават в лечебните заведения и няма да се предоставят на общините или на държавата.

Договорът предвижда още увеличаване на средствата за 27 клинични пътеки, сред които педиатрията, пулмологията, ражданията, както и за тежки хирургически операции. За тези дейности са предвидени около 14.5 млн. лв.

Също така след изписване от болница, пациентите ще имат право на два безплатни прегледа и на изследвания.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha