Кръчмите се разминаха с дима на първо четене в парламента

Кръчмите се разминаха с дима на първо четене в парламента
Публикация   00:19     12 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     390

БСП и ДПС гласуваха по съвест,

Парламентът отхвърли на първо четене промените в Закона за здравето, които либерализират забраната за тютюнопушене на закрити обществени места.

В Народното събрание имаше внесени два законопроекта – един от Спас Панчев от БСП и група народни представители и друг – от лидера на "Атака" Волен Сидеров и група народни представители. Те са почти идентични и не бяха одобрени.

ГЕРБ бяха категорично против, "Атака" - единно "за" падане на забраната, КБ и ДПС се разделиха.

Законопроектът на "Коалиция за България" получи 76 гласа "за", 106 - против и 8 въздържали се.        Срещу промените в режима, внесени от "Атака", бяха 107 народни представители, 64 ги подкрепиха, а 17 се въздържаха.
   Здравният министър Таня Андреева защити забраната.

Това е въпрос за опазването на общественото здраве. Тази забрана, от една страна, е защита на здравето на непушачите, от друга страна, на здравето на работещите в заведенията. На трето място е забрана в защита на превенцията на тютюнопушене. Тази забрана не ограничава избора в посока на това да употребяваме или не тютюневи изделия. Депутатите са призвани да покажат своята грижа, заяви Андреева.

   Аз съм виждала умиращи хора от карцином, аз съм виждала жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на цигарите, днес категорично не приемам либерализирането на тютюнопушенето като лекар, не като министър, отсече Андреева.

   Депутатите спориха четири часа по промените в закона.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha