БСП умува как да се пуши в кръчмите за ЧНГ

БСП умува как да се пуши в кръчмите за ЧНГ
Публикация   00:17     11 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     383

БСП умува как да направи възможно пушенето на закрито преди празниците, научи "Труд". Утре парламентът ще обсъжда на първо четене законови промени, които предвиждат либерализиране на забраната за тютюнев дим в заведенията.

Социалистите, които са вносители на поправките, трудно ще съберат подкрепа сред депутатите за отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито. Дори и в групата на червените има избраници, които са решени да гласуват "против" или "въздържал се".
Въпреки това от БСП ще направят опит да гласуват поправките за тютюневия дим и на второ четене до 20 декември. Тогава се очаква да бъде последното заседание на Народното събрание преди коледната ваканция. Ако не успеят да съберат подкрепа, в левицата неофициално признават, че се надяват на занижен контрол по празниците в кръчмите и дискотеките.

Отпадането на тоталната забрана за пушене на закрито бе едно от предизборните обещания на соцлидера Сергей Станишев, който също е пушач. Засега червените не са взели политическо решение по въпроса и твърдят, че всеки щял да гласува по съвест. Очаква се по-голямата част от групата да подкрепи обещанието на лидера си.
Националистите вероятно също ще гласуват за облекчаването на режима, тъй като "Атака" бе първата партия, която предложи това. От ДПС твърдят, че ще гласуват по съвест.
Единствената партия, която е обявила официална позиция по въпроса, е ГЕРБ. Бившите управляващи твърдят, че няма да подкрепят либерализирането на режима. В червените редици обаче има мнения, че представители на опозицията все пак ще се престрашат да гласуват за отпадане на тоталната забрана. Депутати от групата на Борисов също намекват, че биха ревизирали партийната позиция. Възможно е и двамата отцепници от ГЕРБ да гласуват идеята на БСП.

Предвижда се утре да бъдат гласувани два проектозакона - на левицата и на "Атака". От БСП се борят в ресторантите да бъдат обособени зали за пушачи и за непушачи, а собствениците на заведения до 70 кв. м сами да решат дали да се пуши или не.
Становището на здравната комисия в парламента, която е водеща по поправките, е отрицателно. Икономическата комисия обаче подкрепя отпадането на тоталната забрана за цигарен дим на закрито.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha