Патриарх Неофит стана първият глава на БПЦ служил в тутраканската черква

Патриарх Неофит стана първият глава на БПЦ служил в тутраканската черква
Публикация   00:15     07 Дек, 2013 /     Йордан Георгиев   /     442

     "Негово Светейшество патриархът на България Неофит поздрави тутраканци за празника Никулден и ги благослови да имат добри дни и благоденствие. "Да има мир в душите на хората и всички да се радват" - каза още той. Патриархът отслужи Света Литургия в съслужие със свещеници от Русенска епархия в църквата "Св. Николай" в Тутракан, която днес чества своя храмов празник. 

За първи път в историята на близо 150-годишната църква патриарх служи в нея, което е чест за тутраканци, категорични са всички. 

След литургията патриарх Неофит освети Етнографския музей "Дунавски риболов и лодкостроене", който през 2014-та ще отбележи 40-годишен юбилей. Патриарх Неофит беше в Тутракан и с още една важна мисия - посещение на строящия се в крайдунавския град параклис "Св. Димитър Солунски". Заедно с кмета на общината д-р Димитър Стефанов той разгледа строежа. Разрешение и благословия за строежа на параклиса Неофит даде в последните дни като митрополит на Русенска епархия.

 По същото време на дунавския бряг бе пресъздаден стар рибарски обичай - посрещане на ватафа - главатаря на рибарите. Там отец Георги отслужи водосвет за здраве на тутраканските рибари."

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha