Общинска програма "Здрави деца в здрави семейства" представя РЗИ-Русе

Публикация   00:15     06 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     212

За мониториране на промените в начина на живот, през 2013г. РЗИ-Русе проведе Първо епидемиологично проучване за изследване носителството на фактори на риска за здравето на учениците и за отчитане на резултатите от интервенционните дейности за 4-годишния период на общинската програма.

            Резултатите от Първото епидемиологично проучване за изследване носителството на фактори на риска за здравето на учениците и за отчитане на резултатите от интервенционните дейности по Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства” ще бъдат представени от РЗИ-Русе на 10 декември 2013 година:

-        в 10 часа, в Зала „Свети Георги” на общинска администрация - пред  Стоилов, кмет на Община Русе и екипа на Община Русе, пред членовете на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика на Общински съвет Русе, и регионалните медии,

-     в 14 часа, в Зала „Култура” - пред Директорите и координаторите от училищата, работещи по програмата,

-          от 16 часа, в Зала „Култура” - пред медицинските специалисти на  училищата.

Обобщените резултати и извършеният сравнителен анализ на данните от проучванията през 2008 и 2013 година показват промяна в поведението на учениците към здраве.

 

Програма CINDI (Countrywide Integrated Noncommunicable Disease Intervention Programme) е международна интервенционна програма за интегрирана профилактика на най-честите хронични неинфекциозни болести. Развива се под координацията на Европейското бюро на СЗО. В програмата участват 33 страни от Европа и Канада. България се включва в програмата през 1984 г. и прилага модела на демонстрационните зони.

Стратегическата цел на програмата е: да продължи подобряването на здравното състояние на населението на локално ниво, като се намали преждевременната смъртност, заболеваемостта и последствията за здравето от най-често срещаните хронични неинфекциозни болести.

Основна цел е: да продължи редуцирането на нивото на общите за хроничните неинфекциозни болести, най-често срещани фактори на риска: поведенчески, биологични, психосоциални и на околната среда. Приоритетни за интервенционните практики на програмата са поведенческите и биологични фактори на риска за здравето: тютюнопушене, нездравословно хранене, ниска физическа активност, злоупотреба с алкохол, повишено артериално налягане, повишен холестерол, затлъстяване.

Основен принцип, в политиката на програмата, е интегрирания подход - реализиране на дейности по промоция на здраве, профилактика на болестите, терапия, включително рехабилитация, прилагане на модули за интервенция срещу факторите на риска при всички възрастови и професионални групи и др., с използването на различни стратегии при създаване на система за координация на профилактичната дейност на специалистите и работата им в екип.

Програма CINDI има два компонента:

- за възрастно население: 25-64 годишни,

- детска компонента: 14-18 години.

           Понастоящем в България има 7 демонстрационни зони на детската компонента на програмата в общините: Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Ловеч, Русе и Стара Загора.

            По протокола на програма СИНДИ, през 2008г., екипи от РЗИ - Русе извършиха базовото проучване за изследване носителството на фактори на риска за здравето на учениците на възраст 14-18 години.

Цел на всяко проучване по програмата е да се проучи разпространението на основните фактори на риска за здравето сред ученици на възраст 14-18 г. и, с оглед извършване на оценка на промените, настъпили в поведението им към здраве, за петгодишен период. Основни задачи са:

-          да се проучи носителството на поведенчески фактори на риска за здравето – нездравословно хранене, ниска физическа активност, употреба на алкохол и тютюнопушене,

-          да се проучи носителството на биологични фактори на риска за здравето: повишено артериално налягане, наднормена телесна маса/затлъстяване,

-      да се идентифицират високорисковите групи сред учениците и определят приоритетите за интервенция,

-          да се проучи нивото на знания, умения и навици на децата за здравословен начин на живот и самооценка на тяхното здраве,

-          да се проучат факторите на училищната среда, влияещи върху здравето на учениците,

-          да се извърши оценка на промените, настъпили в поведението на учениците към здраве за петгодишен период.

  В базовото изследване през 2008г. бяха включени 10 училища от Община Русе, определени по метода на случайния подбор: АГ „Гео Милев”, МГ ”Баба Тонка”, СОУ ”Възраждане”, СОУ „Христо Ботев”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, СУ „Майор Атанас Узунов”, ПГСАГ „Пеньо Пенев”, ПГИУ „Елиас Канети”, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов”, ПГХТБ "Проф. Димитър Баларев". Извадката бе представителна за учениците в Общината, разпределена по възраст за двата пола. Обхванати бяха 793 ученици, от тях 45.3% са момчета и 54.7% момичета.

Всяко проучване по програмата включва:

-          индивидуално интервю по стандартизиран за страните в мрежата на СИНДИ въпросник, включващ 52 въпроса, разпределени в 9 раздела: данни за анкетирания, хранене, употреба на алкохолни напитки, тютюнопушене, физическа активност, други навици, свързани със здравето, здравни знания и нагласи, оценка на здравето, училищна среда,

-          измервания, по стандартна процедура, на артериално налягане, теглото и ръста на учениците. Артериалното налягане е измерено двукратно, като стойностите са закръглявани на четно число.

През 2008г. теглото и ръста са измерени с медицинска везна с ръстомер (теглото с точност до 0.1 кг., ръста – до 0.5 см.). Определен е и индексът на телесна маса (телесна маса в кг/ръст2).

Анкетирането на учениците и въвеждането на данните е осъществено от предварително подготвени и обучени екипи на РЗИ - Русе. Обработката на информацията е извършена в Национален център по обществено здраве и анализи гр. София, с помощта на специализирания пакет SPSS for Windows.

 

В зона Русе, началото на детската компонента на програма СИНДИ е поставено през ноември 2009 година, след утвърждаване от Общинският съвет на Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства”, насочена към подобряване здравето на децата и учениците, и намаляване на риска от преждевременно развитие на хронични неинфекциозни болести.
            За 4-годишния период на действие на общинската програма, от екипа на РЗИ-Русе, бяха осъществени множество обучителни мероприятия и инициативи, насочени към повишаване
нивото на техните знания, умения и навици за здравословен начин на живот.

            В периода април-юни 2013г., екипа на програмата от РЗИ – Русе, проведе първото проучване за резултати с ученици от „А” паралелки, от 8 до 11 класове на 10 училища в града: АГ „Гео Милев”, МГ ”Баба Тонка”, СОУ ”Възраждане”, СОУ ”Йордан Йовков”, СОУ „Христо Ботев”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, СУ „Майор Атанас Узунов”, ПГСАГ „Пеньо Пенев”, ПГИУ „Елиас Канети”, ПГ по туризъм „Иван П. Павлов” – общо 759 деца. Поради закриването на ПГХТБ "Проф. Димитър Баларев", със Заповед на Министърът на образованието, в проучването гимназията бе заменена със СОУ ”Йордан Йовков”. Теглото и ръста са измерени по стандартната процедура - с електронна везна и механичен ръстомер. 

 

Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства“ се развива успешно и дава резултати, и дейностите, насочени към промоция на здравето и здравословни промени в средата на живот на децата трябва да продължат и в бъдеще.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha