На връх Никулден WWF постави информационно табло в защита на дунавските есетри пред музея в Русе

На връх Никулден WWF постави информационно табло в защита на дунавските есетри пред музея в Русе
Публикация   00:14     06 Дек, 2013 /     akcent.bg   /     599

 

 

 

 Защитата на критично застрашените есетрови риби в река Дунав и контролът на риболова и търговията с хайвер са цел на нов проект на международната природозащитна организация WWF. Екипът на проекта „Съвместни действия за повишаване на осведомеността относно свръхексплоатацията на дунавските есетри  в Румъния и България“ иска да осигури дългосрочното оцеляване на есетрите и така да запази  високата им естествена и икономическа стойност. Прекомерният и незаконен риболов е основната пряка заплаха за оцеляването на тези ценни риби, смятат от WWF.

 

Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популациите на есетрови риби в света, като Румъния и България притежават единствените все още жизнеспособни популации от диви есетрови риби в Европейския съюз.

Екипът на проекта работи с рибарските общности, правоприлагащите органи, ферми за отглеждане и развъждане на есетрови риби, преработватели и търговци на хайвер в Румъния и България”, каза Владимир Иванов от WWF.

Есетровите риби в река Дунав са древен вид мигриращи риби, които днес са на ръба на изчезване, главно поради свръхулова за ценния им хайвер. Техният спад е ясно документиран с бързото намаляване на улова през последните десетилетия. Причините за спада са сложни, но липсата на осведоменост е сред водещите за най-важната – свръхулова. Загубата на местообитанията и нарушаването на миграцията за хвърляне на хайвера са допълнителни заплахи за оцеляването на есетрите.

През 2006 г. Румъния е първата страна в региона, която обявява забрана за улов на есетрови риби. Българските власти последват този пример и през 2011 г. е обявена едногодишна забрана, удължена по-късно до края на 2015 г.

 

От днес повече информация за есетрите и проекта на WWF можете да намерите на информационна табела, поставена пред Регионалния исторически музей – Русе. Табели за проекта са поставени и в Природен парк“ Персина“ в Белене, и на територията на Музея на дунавския риболов и лодкостроене в Тутракан.

Проектът е съфинансиран по програма Life на Европейската комисия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha