Понеделник, 23 Декември 2024

Ресторант „Левента” с кулинарни изкушения и изненади за Нова година

Ресторант „Левента” с кулинарни изкушения и изненади за  Нова година
Публикация   29 Ноемв, 2013   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1817

С шеф- готвача Петър Атанасов - от бабините ястия до съвременната кухня – с любов към занаята

 

 

Изборът на заведение за  Новогодишните празници си остава сериозно предизвикателство пред голям брой семейства, компании, фамилии.

Като предпочитано място за празнични срещи и тържества, особено за последните дни от календара, ресторант „Левента” ще посрещне своите гости в изискана обстановка и обещаващо приятни кулинарни изненади меню.

Екипът на ресторанта се е постарал сериозно с приятни вкусови предложения. Ще пристъпим леко и ще надникнем в кухнята, където шеф- готвачът Петър Атанасов със сигурност ще впечатли дори големите критици, а също така и ценителите на вкусни блюда… Но ще оставим истинското удоволствие да се изпита на място, в празнична обстановка. В предлаганите ястия ще открием добре преценени творчески идеи, родени от професионалните му умения и опит, преминали през строгата оценка на  клиенти- кулинари, щедри за вкусни и здравословни предизвикателства.

Традиционно русенци и гостите на града ще се възползват и преди празниците ще потърсят мястото, където духът на заведението и вкусната храна са в хармония. В последните дни от календара ресторант „Левента” е добър избор за отпразнуване на края на една напрегната година, за повече  празнично настроение и усещане.

В тон с най- съвременните тенденции, рецептите ще бъдат приготвени изцяло с биологично чисти  продукти от региона, разказва Петър. Предлаганите ястия са не само естетически приготвени, те са вкусни и от естествени и здравословни продукти.

Такъв пример е свинско с крутони. Свинското се приготвя при ниска температура от 80 градуса и се готви 7 седем !!! часа /обикновено това се прави за час при 250 градуса/. Целта е да не се загубят ценните хранителни качества на месото и по-конкретно- на белтъчините.

От самата тиква се правят крутоните, а от маринатата се приготвя сосът.

Но повече шеф- готвачът не иска да издава кулинарни тайни. Разнообразието от запомнящи се вкусове ястия, които предлага кувертът за Нова година, ще покрие и приятно изненада и най-капризните клиенти или изтънчени вкусове, обещава Петър.

 

 

      Новото меню

Скоро гостите на ресторант „Левента” ще бъдат впечатлени и от новото меню.

Празничните  рецепти са в премерена комбинация от българската и средиземноморската кухня, по-скоро преобладава българската кухня, в която се усеща средиземноморски акцент. Ценителите ще усетят добре сполучливо съчетани вкусове, които носят истинско кулинарно удоволствие.

След предложенията ще бъдат предложени запечени зеленчуци с балсамов винегрет, който се приготвя от оцет (или лимонов сок), растително масло и подправки. Апетитно звучи и лученият пай с домашно приготвена пъстърма от сьомга. Тези, които са фенове на пилешкото, ще го консумират със запечена полента.

Основната идея в новото меню  е предложенията да са на основата на здравословни за хранене рецепти. Едно от тях е Свинско с тапиока / продукт без глутен, който се извлича от корена на маниока- растение, което вирее в Южна Америка, Африка и южните части на Средиземноморието/. Подходящо е както за хора с изтънчен вкус, така и за онези, които има здравословни проблеми. От тапиоката се изготвят и чудесни десерти.

Със задоволство ще се приеме и Киноа /Chenopodum quinoa/ или семе без глутен ще бъде на трапезата като част от салати, гарнитури, десерт /прилича на познатата грис халва/. Използва се и при поднасяне на риба.

 Лимецът, който се радва напоследък на все повече внимание от диетолози и кулинари, също ще присъства по подходящ начин- в случая като тип салата или като гарнитура.

Ресторант „Левента” предлага и пълната гама вина на реномираната Винарска къща „Левент”, утвърдени и добре приети сред елитните столични ресторанти и такива в страната. За тяхната най-сполучлива консумация са изготвени и специални винени предложения извън менюто.

 

За бялото вино освен традиционните риба и пиле се предлагат и пъдпъдъци със сушени кайсии, пълнени с моцарела, както и патешко месо.

Червеното вино може да се консумира с телешко, свинско и агнешко. Но и с различни видове десерти- като кремю например- черен белгийски шоколад, аншоа и чили.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Петър Атанасов: „Тайната е да готвиш от все сърце“

Главният готвач на ресторант „Левента“  от вече 7 години е Петър Атанасов. Той признава , че въпреки повече от 15 – годишния си опит в кулинарията винаги има какво още да научи и с нескрита радост споделя, че баба му е повлияла  до голяма степен за да поеме този професионален път.

 Освен, че е умел кулинар Петър е завършил висше образование в НВУ ”Васил Левски” със специалност  „Стопанска логистика” и икономика и счетоводство в Свищов, но споделя , че обича готварството много, защото работата му е динамична и  му дава свободата да твори.

В  ресторант „Левента” Петър се стреми постоянно да се развива професионално, като изготвя нови менюта. Стремежът му е винаги да бъде в крак с новите тенденции на гурме кухнята.  Участвал е в кулинарни състезания като член комисия. В ресторанта е обучавал млади готвачи, които са спечелили редица състезания в България и са се доказали вече дори на световната кулинарна сцена.

Тук трябва да споменем имената на Владимир Тодоров, който се класира на трето място през 2012 г. в националния конкурс за „Най-добър млад готвач” и в момента изучава тайните на тази творческа професия в „Кулинарна академия” в Добрич.

Негови ученици са били Александър Тодоров, който в момента учи в Кулинарен колеж в Лондон и там работи. Сава Игнатов пък е круизен готвач на кораб, който плава под германски флаг и за когото вече тайните на занаята останат все по-малко. 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha