Петък, 20 Септември 2024

Новият Range Rover Sport поставя рекорди в Саудитска Арабия и Дубай

Новият Range Rover Sport поставя рекорди в  Саудитска Арабия и Дубай
Публикация   11 Ноемв, 2013   /     akcent.bg   /     497

“Спортистът” в гамата на Land Rover прекоси най-трудния участък на пустинята Руб aл-Хали за рекордните 10 часа и 22 минути

 

 

Новият Range Rover Sport постави поредния си рекорд. След като покори планинските възвишения Пайкс Пийк в Колорадо само за 12:35 минути, сега „спортистът“ в гамата на Land Rover прекоси за норматив най-трудния участък във втората по големина пустиня в света – Руб aл-Хали.

Експедицията на Range Rover Sport започна от Уади Ада Уасир в Саудитска Арабия и приключи в Обединените Арабски Емирства. За 10 часа и 22 минути автомобилът прекоси 849 км пустиня при средна скорост от 82 км/ч и температури надхвърлящи 50 градуса по Целзий.

Честта да управлява новия Range Rover Sport в поредното предизвикателство се падна на Мой Торалардона. 47-годишният испанец е с богат опит в рали Дакар. Той взима участие в прочутото състезание в десет поредни години, като в шест от тях финишира на първо място. Ибериецът признава, че тръпката да прекосиш пустиня с автомобил не може да се сравни с никоя друга. Чувството е неописуемо, като връзката човек - машина е по-силна отвсякога в едни от най-смъртните участъци на планетата. Признава, че е необходим огромен опит, за да може водач да прекоси пустиня за рекордно бързо време. Необходима е върховна комбинация от майсторско шофиране, финес и прецизност. Но от най-голямо значение е автомобилът, който трябва да бъде изключително надежден и сигурен. Точно като новия Range Rover Sport, известен със своите ненадминати спортни характеристики и лидерски офроуд способности.

Мой Тораландора започна своята експедиция на 3 ноември при изгрев слънце. 10 часа по-късно при залеза на лъчите той вече беше достигнал своята крайна дестинация – Обединените Арабски Емирства, прекосявайки преди това Саудитска Арабия и Оман. Испанецът шофираше Range Rover Sport, оборудван с 5.0-литров Supercharged двигател с внушителните 510 к.с. Автомобилът е бил оборудван със стандартни сезонни гуми, като единственото допълнение към оборудването е била монтираната предпазна кора под шасито на колата.

Новият Range Rover Sport беше официално представен пред света в началото на тази година по време на автомобилното изложение в Ню Йорк. Той взима най-доброто от революционния дизайн на олекотеното окачване и иновативните технологии на динамичното шаси на Land Rover. Благодарение на своята напълно нова и първа в своя клас алуминиева конструкция на купето британският модел е вече с 420 кг по-лек от своя предшественик. Това постижение на инженерите направо преобразява динамиката на автомобила и му позволява да съчетае гъвкаво управление и ненадминат комфорт, да постигне уникална комбинация от спортен лукс и върховни офроуд възможности.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha