Петък, 20 Септември 2024

Д. Атанасова:Бюджет 2014 за здраве е катастрофа

Д. Атанасова:Бюджет 2014  за здраве е катастрофа
Публикация   11 Ноемв, 2013   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     443

Управляващата коалиция няма обща позиция и стратегия, здравеопазването не е приоритет

  

  Проектът за Закон за бюджет на  Здравната каса е с  200 млн. лева по-малко и се прехвърля дефицит  от 104 млн. лв. За 2014 г..  Това заяви днес на пресконференция на ГЕРБ депутатът и бивш здравен министър Десислава Атанасова. Проектът не се подкрепя от съсловните, пациентските  и синдикалните организации. Няма да се подкрепи  и от ГЕРБ, защото е проект  на празните обещания, каза още Атанасова.

 Този бюджет е катастрофа за българското здравеопазване. 2 млн. души  са неосигурени здравно, но пети месец, нито министърът на здравеопазването или финансовият министър правят нещо, за да се увеличи събираемостта в НАП.

 Пари в системата ще има, когато всички солидарно се осигуряват. Колко граждани поддържат системата- това са около 1,5 млн. работещи българи.

 Очаквам се риозни сътресения в системата- няма секторна политика, която да е обедпечена финансово. Беше заявено, че ще има повече пари за спешна помощ- за оборудване, апаратура и нови линейки, а бюджетът реално е намален с   5 млн. лева за капиталови разходи. Цялата функция здравеопазване в държавния бюджет също е намалена от 368 млн. лв. през 2013 г. На 359 млн. лв. през 2014г.

  Ин витро процедури или още 15 млн. лева ще бъдат прехвърлени към държавата. И 40 млн. лева  за имунизации, което ще натовари допълнително МЗ.

 Няма и дума за лекарствена политика, въпреки гръмки и много обещания на здравния министър, подчерта Атанасова..

 Колкото до често обсъжданите 1,4 млрд лева, за които най-много говори  Мая Манолова и се изявява като най-силен критик.- въпросните пари са прехвърлени от НЗОК съм държавния резерв, това е потвърдил и финансовият министър, д което потвърди,  че тези пари не са откраднати.

 За да бъде добре финансирана системата- ГЕРБ ще предложи тези средства да се върнат в Здравната каса между първо и второ четене на Закона.

 Управителят на НЗОК Румяна Тодорова е известна  как управлява Касата при нея има стачки на лекари, недостиг на средства. Андреева трябва да застане зад лекарите в Пирогов, защото е техен принципал. Как ще се намерят пари- надявам се “експертното правителство” да се справи, въпреки че не вижда как това ще се случи, каза още атанасова

 Здравната система ще бъде допълнително натоварена с бежанците. Уверението  на правителството е, че ще има ресурс, но не е ясно колко, няма предвидени средства в бюджета. Вероятно от онзи милиард заем, който ке тегли.

  Належащо е да бъдат изготвени е- здравна карта.. Очаквам министър Андреева да представи пред парламента концепцията си и финансовите разчети по отношение разнитието на болничната помощ.

 Сигурна съм, че здравният министър  няма да успее да направи нищо, защото няма обща политика на цялата коалиция.  Няма обща позиция и здравеопазването не е приоритет, каза още Атанасова



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha