Настоящ и бивш здравен министър в словесна престрелка в Парламента

Настоящ и бивш здравен министър в словесна престрелка в Парламента
Публикация   23:48     29 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     368

Заплатите в Спешната помощ ще скочат с 10 процента от 1 януари 2014 и при наличие на ресурс с още 5 процента през втората половина на година. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

   В Бюджета за 2014 са заложени няколко приоритет за Министерството на здравеопазването. Един от тях и може би най-важният от тях е Спешната помощ, каза министърът по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на Десислава Атанасова. Тя обясни, че реално ресурсът на МЗ ще бъде по-голям тази година в сравнение с предишната.

   По думите на министъра 368 млн. лева са били разчетени в Бюджет 2013, но реално 69 милиона са били одържани от бившия финансов министър Симеон Дянков. Надявам се министър Чобанов да не си позволи такова нещо. Сигурна съм, че няма да си го позволи, заяви още Андреева.

   Здравното министерство работи по законови промени, които да понижат цените на лекарствата, но не изкуствено, а като цялостна политика. На дневен ред е и Законът за здравното осигуряване, обясни бъдещите приоритети на МЗ министърът Таня Андреева. Всички мерки и механизми ще допринесат за цялостно развитие на лекарствената политика, обеща тя.

  Към днешна дата има два основни проблема, към които са насочени мерките, които се разписват нормативно. Първо е дъмпингът на цените на лекарства, което води до невнасяне на лекарствени продукти, което води до дефицити, заяви Андреева. По нейни думи друг проблем е паралелният износ.

  Мерките трябва да са насочени към преодоляване на негативните последствия на пазара на лекарствените продукти. Разработват се мерки за изчистване на порочните практики. Работи се по нова методология на договаряне и закупуване на лекарствени продукти. Намаляване на цените на лекарствата не следва да се разглежда като самостоятелен процес, а като цялостен процес, заяви министърът. Тя обясни още, че започва работа по няколко регистъра, свързани със скъпоструващите терапии.

  Образуването на цените на лекарствените продукти се извършва на база рефериране към 17 държави, като цената се определя на база най-ниската сред тях. Уредбата е променяна многократно.

  Не е предприета нито една законодателна инициатива в тази посока, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, бивш министър на здравеопазването.

  Атанасова не си спести констатациите, че всички мерки за смъкване на цените на лекарствата са взети от управлението на ГЕРБ. Атанасова влезе в диалог и с председателстващия заседанието на НС Мая Манолова. Атанасова я упрекна за начина на водене на заседанието.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha