Четвъртък, 2 Май 2024

Екип на университета в Русе, воден от ректора проф. Белоев ще участва в среща „Иновации и технологичен трансфер“ по приоритетна ос № 8 „Ко

Публикация   23:47     29 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     471

 

 

На 30 октомври (сряда) в Букурещ ще се проведе  официална работна среща на институционални представители от страни в Дунавския регион, обединени от общи инициативи за подобряване на иновационния потенциал и технологичния трансфер по поречието на река Дунав. Ще бъдат представени опитът и характеристиките на вече изградените Дунавски трансферни центрове (Danube Transfer Centers) в Клуж-Напока (Румъния), Нитра и Братислава (Словакия), Нови Сад (Сърбия), както и възможностите за иницииране на транснационални проекти в тази сфера.

В програмата е предвидена и церемония за подписване на Меморандум за намерения за създаването на подобни трансферни центрове в Русенски университет „Ангел Кънчев“ , Университет Политехника – Букурещ, както и в център „Еко състав“ (Хърватска република).

Сред официалните лица са г-н Михнеа Костоиу, Представител на Румънското правителство за висше образование, научни изследвания и технологично развитие; проф. д-р НорбертХьоптнер – комисар за Европа на Министерството на финансите и икономиката на провинция Баден-Вюртенберг (Германия) и директор на изследователски център  “Steinbeis-Europa-Centrum”; д-р Джонатан Льофлер – управляващ директор на “Steinbeis-Europa-Centrum” в Карлсруе (Германия). Академичните партньори са представени от проф. д-р Мирослав Вескович – ректор на Университет Нови Сад (Сърбия), проф. д.т.н. Христо Белоев – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, проф. д-р Георге Дарие – ректор на Университет Политехника – Букурещ, представители на техническите университети в Клуж-Напока (Румъния) и Братислава (Словакия), кактои на Словашкия университет по селско стопанство в Нитра (Словакия).

В делегацията на Русенски университет „Ангел Кънчев“ освен ректора, проф. д.т.н. Христо Белоев, са включени още и проф. д-р Велизара Пенчева – Директор на Дирекция Развитие, координация и продължаващо обучение в университета, проф. д-р Диана Антонова – заместник декан научно и кадрово развитие на Факултет Бизнес и мениджмънт , гл.ас. д-р Свилен Кунев – кат. Мениджмънт и бизнес развитие. Подборът на участниците се основава и на факта, че те са в работния екип на предстоящия да стартира на 01 януари 2014 г. проект DANUBE.INCO.NET по Седма рамкова програма на Европейския съюз, ориентиран именно към засилване на технологичния трансфер между академични и бизнес органзации в регионите по р. Дунав.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha