Четвъртък, 2 Май 2024

Венцислав Калчев и Николае Барбу ще са новите зам. председатели на Съвета на Дунавските градове и региони

Венцислав Калчев и Николае Барбу ще са новите зам. председатели на Съвета на Дунавските градове и региони
Публикация   23:47     29 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     484

Областният управител се срещна със секретаря на Камарата на депутатите в Румънския парламент

По време на 7-та Конференция на Дунавските градове и региони, която се проведе на 27-28.10.2013г. в гр. Букурещ, Румъния бяха представени новите заместник-председатели на Съвета. Областният управител на Русе г-н Венцислав Калчев и кмета на гр. Гюргево – Николае Барбу са номинирани като представители на регионите и градовете.

Предложението към Калчев е било отправено лично от Ерик Барта генерален секретар на Съвета на Дунавските градове и региони по време на срещата им в Букурещ в началото на месец октомври. 

Областният управител на Русе запозна участниците в 7-та Конференция с добрите практики в трансграничното сътрудничество между Русе и Гюргево, в резултат, на които са реализирани 37 проекта на стойност почти 61 милиона евро. Като примери той посочи още създадената българо-румънска земеделска работна група и предстоящото създаване на такава в сферата на социалните дейности. Калчев подчерта, че в резултат на добрата съвместна работа между двете страни са обсъдени идеите за изграждането на втори мост над р. Дунав при Русе – Гюргево и възможностите за реализация на проекта за изграждане на четирилентов скоростен път Русе – Велико Търново. Тези инфраструктурни проекти взаимно се допълват и тяхната реализация ще има ефект върху икономиката на целия трансграничен еврорегион Русе – Гюргево.

По-късно Калчев се включи и във Втория годишен форум за Стратегията на ЕС за Дунавския регион, който продължава и днес в Букурещ.

По време на посещението си в румънската столица Калчев проведе неофициална работна среща с Никола Миркович, председател на Съюза на банатските българи в Румъния, секретар на Камарата на депутатите в Румънския парламент и член на Комисията за отбрана, обществен ред и национална сигурност. На срещата присъства още и областният управител на област Плевен Илиян Йончев. По време на разговорите бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество с двете области и засилване на културните връзки с общността на банатските българи в Румъния.

В края на срещата Миркович връчи на двамата областни управители юбилейни медали посветени на 275 г. от заселването на българите в Банат.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha