100 литра боб, приготвен с много любов и типични български подправки хапнаха жителите и гостите на Сливен навръх празника на града Димитровден. Вкусната гозба бе приготвена от шеф Пеньо Иванов и неговите колеги в професионалната кухня на фестивала „Пъстра трапеза”. Пътуващият кулинарен форум гостува на Града на сините камъни по случай празника на селището, а стоте литра вкусен фасул свършиха за по-малко от час. Кулинарно-фолклорната фиеста бе организирана съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите- 7, община Сливен и фирма „Ивитал Консулт”. Специално приветствие за празника на града от сцената отправи и кмета на община Сливен инж. Кольо Милев.
Площад „Хаджи Димитър” в центъра на града започна да се пълни с хора още от рано сутринта, когато празникът започна с тържествен парад, а след това шатрите си разпънаха занаятчиите и участниците в кулинарния конкурс на фестивала „Пъстра трапеза”. 10 читалища от региона отрупаха с ароматни и вкусни традиционни гозби масите край сцената, а пространството пред тях се изпълни с гости, желаещи да опитат ястията.
Журито на кулинарната изложба в състав шеф Пеньо Иванов, Иван Славов – заместник кмет на община Сливен, Надежда Тодорова от Регионалния инспекторат по образование и Елена Узунова, преподавател от Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев” се затрудни в избора си на най-добрите представени ястия, но в крайна сметка определи 6 големи и 6 поощрителни награди.
Призът за автентична рецепта отиде при Народно читалище „Къньо Мераков 1928” от с. Блатец за тяхната „Трахана”. За вкус наградата бе присъдена на НЧ „Пробуда 1907”-Биково, които приготвиха Чомлек от заек, а за визия – на „Тиква с плодове” от Гимназията по обществено хранене – гр. Плевен. Боб халвата на участниците от НЧ „Звезда-1928” ог с.- Старо село бе отличена в категорията „Оригинална рецепта”, а за най-добър десерт журито хареса „Сладък ориз” на НЧ „Д-р Петър Берон-1934” от с. Тополчане. Призът за етновизия на щанд отиде при Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Н. Неделчев”.-Сливен. Поощрителни награди бяха присъдени на Младежки дом-Сливен за международна изложба на ястия, „Монти” – за богат асортимент, с. Ковачите – за сватбарски кравай, с. Мечкарево – за баница, с. Чинтулово – за стари рецепти, с. Жельо Войвода – за аранжиране на щанд. Всички наградени освен призовете, осигурени от „Пъстра трапеза”, получиха и по бутилка качествено вино от избите на „Домейн Бояр”.
На професионалната кухня на шеф Иванов уменията си премериха млади шеф готвачи, разделени в два отбора. Това бяха отборът на учениците от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване – Плевен в лицето на Александър Иванов и Мирослав Бойков, и този на курсистите от Център за професионално обучение – гр. Плевен – Полина Агелова и Мартин Кирилов. Те приготвиха леща с пушени гърди и гевречета с пудра захар, а също така демонстрираха и традиционни за региона ястия: пълнени пресни пиперки с шарено месо, Дъбнишка баница, Кебап по Плевенски и Печена тиква с пресни плодове.
Десетки желаещи събраха традиционните кулинарни надпревари „Кой изяде боба” и „Кой изяде киселото мляко”. Най-бърз в консумирането на пикантния горещ фасул се оказа 12-годишният Виктор Стефанов, който се зарече цяла седмица да не хапва боб, след като омете за по-малко от 3 минути цяла купа с гозбата. Състезанието за най-бързо изяждане на кофичка с кисело мляко бе спечелено от Курти Иванов 14 години, а който се справи за по-малко от 2 минути под бурните овации на публиката.
Истинска феерия от български фолклорни ритми се развихри на сцената, където в богатата програма се включиха певческа група-с. Тополчане, детски танцов ансамбъл „Тракийче”, смесена певческа група-с. Ковачите, мъжка певческа група-с. Биково, танцов колектив-с. Жельо Войвода, певческа група-с. Старо село, танцови състави-с. Селиминово и с. Гавраилово, танцов състав на 12 ОУ „Елисавета Багряна”, танцов състав от 1 СОУ „Хаджи Мина Пашов”, клуб „Народни ритми, хор и детски танцов състав „Българче”, клубовете за народни танци „Сливенци”, „Престиж”, „Браво” и „Хоро”.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай