Втори празник на кулинарното изкушение еленски бут се състоя в Елена. Събитието се проведе днес (събота) на градския пазар в балканската община.
И тази година бе пресъздадена еленската традиция, „Пърлене на прасе над трап” и демонстрирано майсторското приготовление на еленския бут. Месото има уникален вкус и приготвянето му става само при специфичните климатични особености на Еленския балкан.
Празникът протече под формата на атрактивни състезания, конкурси, игри, изложби и др. Присъстващите можеха да премерят сили в надпревара за „Най-голям бут”, „Най-вкусен бут”, „Най-майсторско рязане на еленски бут”, „Най-весела касапска история”, „Най-як балканджия”
Куп награди, разиграни в томбола, спечелиха най-големите късметлии. Освен вино от арония и еленска сливова ракия, участник от печелившите си тръгна с цял еленски бут.
Дълги години, около Димитровден се е провеждал сборът на града. Еленчани са отваряли широко портите на своите домове, за да посрещнат скъпи гости от близко и далече, да се нагостят щедро, да се повеселят така, както само балканджиите могат.
Легендата разказва, че преди столетия в Еленския балкан се заселил италианец. Той занесъл резен еленски бут в родината си, където го кръстили прошуто. Тайната на бутиковия деликатес е балканския климат, който не позволява на суровото свинско месо да се развали.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай