Здравната инспекция не откри нередности при използване на автомати за минерална вода в русенските хотели

Публикация   23:45     25 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     426

Забележката на контролния орган е, че апаратите не се почистват и дезинфикцират, независимо от доброто им състояние

Цел на проверката бе: - проучване на ситуацията в региона, по отношение прилаганите практики от фирмите, предлагащи вода за пиене чрез системата топла/студена вода, свързани с поддръжката на апаратите, хигиенното им състояние и спазването на здравните изисквания по отношение на бутилираните минерални, извърни и трапезни води в галоните.

 

Обект на проверката бяха местата за временно настаняване, по смисъла на §1, т.9, буква а от Допълнителните разпоредби на Закона за здравето – хотели, мотели, места за настаняване, в които има поставени апарати за предлагане на вода за пиене чрез система топла/студена вода, или т.нар.диспенсери. Проверени бяха и обекти към хотелите – ресторанти, фитнес зали, и др. Проверени бяха и някои от големите хипермаркети в гр.Русе, за които имаме данни, че ползват апарати – диспенсери за вода на обществено достъпни места в обекта.

 

Обект на проверка бяха бутилираните натурални минерални, изворни или трапезни води в галоните, тяхното етикетиране, използваните апарати за топла/студена вода.

За целите на тематичната проверка в отдел „ДЗК” беше изработена специална протоколна бланка, тип „чек-лист”, с вписани всички въпроси и изисквания, които бяха поставени в горецитираното указателно писмо на МЗ за извършването на тематичната проверка.

 

В хода на тематичната проверка са проверени по-голямата част от регистрираните в Русенска област места за настаняване – хотели, мотели и др. Проверени бяха и два от големите хипермаркети, за които имаме наблюдения, че се ползват апарати за топла/студена вода.

 

 Извършени са общо 58 бр.проверки, които 56 бр.в хотели и обекти към тях – ресторанти, фитнес зали и др. Установено бе, че в настоящия период повечето от местата за настаняване не ползват апарати за топла/студена вода (диспенсери). Такива бяха установени само в осем хотела в гр.Русе, като в един от тях се ползват два броя – в хотела и във фитнес залата към хотела.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha