Четвъртък, 2 Май 2024

Проект HINT ще действа за хармонизиране на навигацията във вътрешния воден транспорт чрез образование и информационни технологии

Публикация   23:44     23 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     461

 

 

 

Работна среща по проекта HINT (Harmonized Inland Navigation Transport through education and information technology) на тема „Хармонизиране на стандартите за обучение и сертификати в областта на вътрешните водни пътища” – STCIN. се проведе на 22 октомври в „Канев Център Русенски университет“.  Срещата откри к.д.п. Георги Цветков, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция  "Морска администрация“. Приветствие към участниците поднесе също ректорът на Русенския университет,  проф. дтн Христо Белоев. Обсъждането събра представители на Областна администрация -  Русе; Общинска администрация - Русе; Дирекцията на агенцията по заетостта гр. Русе; Регионален инспекторат по образованието, гр. Русе, заинтересовани фирми и организации, Изпълнителна агенция „Морска администрация”, Русенският университет; преподаватели от катедра „Транспорт”, както и студенти от магистърската програма „Технология и управление на транспорта“.

 

Обучението по специалностите „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Технология и управление на транспорта“, както и формите за продължаващо обучение в университета бяха представени от декана на Транспортния факултет проф. Росен Иванов и от проф. Велизара Пенчева, директор на дирекция „Развитие, координация и продължаващо обучение” и член на Акредитационния съвет на Националната агенция по оценяване и акредитация на Република България.

 

Проектът HINT се изпълнява в рамките на транснационалната програма за сътрудничество     Югоизточна Европа 2007 – 2013”, приоритетна ос 3 – подобряване на достъпността, област на въздействие 2 - разработване на стратегии за справяне с цифровото разделение.  Проектът стартира на 14 декември 2012 г. Партньорите са 18 – университети, администрации, асоциации от осем държави – 6  членки на ЕС (Австрия, , България, Румъния, Словакия, Унгария и Хърватия) и 2 държави извън ЕС – Сърбия и Украйна. От българска страна участват Изпълнителна агенция „Морска администрация” с ръководител на проекта к.д.п.  Георги Иванов, зам. изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“, и Русенският университет „Ангел Кънчев” с ръководител проф. Велизара Пенчева. Дейностите по HINT трябва да приключат през ноември 2014 г.

 

Целта е да се използват резултатите,  постигнати по вече завършилия проект „Мрежа за сътрудничество за логистика и морско образование с фокус върху вътрешния воден транспорт в Дунавския коридор, което е подкрепено от иновативни решения”  (NELI - Cooperation-Network for Logistics and nautical education focusing on Inland Waterway Transport in the Danube corridor supported by innovative solutions)  и да се насърчи транснационалното сътрудничество, което да доведе до подобряване и хармонизиране на  образованието и обучението на персонала по вътрешните водни пътища в Дунавския коридор.

 

HINT отговаря на възникналите от европейските стратегии и директиви специфични проблеми на вътрешния воден транспорт. Те са свързани с недостига на квалифициран персонал, с мобилността на работната сила и недостатъчното използване на съвременните информационни и комуникационни технологии в обучението.

 

HINT цели да приложи мерките за действие - необходимостта от синхронизирани образование, стандарти и практически възможности за обучение, електронно обучение, платформа за самооценка. Общите стандарти за обучение и сертифициране на кадрите по вътрешен воден транспорт синхронизират и стабилизират процеса на обучение на европейско ниво.

 

Изпълнявайки този проект, ИА „Морска администрация” и Русенският университет  ще разширят базата данни на съществуващата  електронна система за провеждане на изпити за придобиване на различни правоспособности и права по вътрешните водни пътища на Европа. Ще бъде изработена концепция за учебен речен кораб, който да плава по река Дунав и да приема на борда си практиканти, които да работят като международен екипаж. Ще бъде поставено и началото на Информационен център в град Русе, който чрез мултимедийни инструменти ще промотира пред всички целеви групи различните професии в сферата на вътрешния воден транспорт. Резултатите от проекта ще подпомогнат и обучението на студенти от сспециалностите „Експлоатация на флота и пристанищата“ и „Технология и управление на транспорта“ в Русенския университет.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha