Четвъртък, 9 Май 2024

РЗИ отчита увеличение на болните от респираторни заболявания

Публикация   23:43     22 Окт, 2013 /     Галена Спасова   /     431

28 русенци са глобени заради тютюнопушене в заведения

Увеличение на болните от респираторни заболявания регистрира Районната здравна инспекция през последните дни. Това стана ясно днес по време на отчет за извършената дейност за 9-месечието, който  бе представен днес на пресконференция от ръководството на РЗИ. В момента тя е 113,61 на 10 000 души, като по-висока заболеваемост се отчита при групите от 0-4 години, а сега вече и притази от 5 до 15 години, съобщи д-р Мирчева.

За периода са извършени проверки по графици, сигнали на граждани и институции свързани с шума на заведенията от летните градини, тютюнопушенето на закрити места, административни сгради и болнични заведения.

Различните отдели на  Инспекция са съставили от началото на годината до началото на октомври 107 постановления на стойност 70 400 лв.

Това лято са постъпили сигнали за шум от летни градини на заведения, някои от които основателни и са били написани предписания на собствениците им.

Извършени са много проверки на заведения във връзка с нарушаване на наредбата за тютюнопушенето в закрити помещения. Търсено е и съдействието на полицейските органи при писане на актове на физически лица. 23-ма са глобените, а 7 са юридическите лица, които са се разделили със сумата от 25 100лв.” Като цяло по-голямата част от гражданите са доволни от това, че е забранен цигарения дим в заведенията, особено в тези за хранене." Поясни д-р Маргарита Николова, директор на РЗИ

Проблем с водите в Русенско няма, обяви д-р Николова. Има леки завишения на нитрати във водите на 10 на селища, но то е около 60-70 млгр. при норма от 50. Проблемът съществува още от времето, когато  е имало неконтролируемо торене на земите, а нашите водоизточници са подземни. Решение може да се намери като се смесят досегашните водоизточници с нови, с ниско съдържание на нитрати и така да се уравновесят или да се разкрият  нови. Проблемът в Красен с по- високото съдържание на манган е отстранен, като водоизточниците са изключени.

За 9- месечието има направени  1087 проверки за микробиологичен контрол при планирани 938 за отчетния период. Съставени са 29 акта за лоши хигиенни условия- липса на топла вода, липса на препарати за почистване или такива с изтекъл срок на годност и други. Средната стойност на актовете е 122 лв, като минималния е 100 лв.

Въпреки, че зачестиха болните от туберкулоза, в Русе няма епидемия, случаите са изолирани и са взети мерки за контактувалите с туберкулозноболни. Правят се изследвания, рентгенови снимки на дробовете и ако се наложи, и медикаментозно лечение. В Русе нивото на болните е ниско в сравнение с това в страната.

От 7- ми октомври до сега в РЗИ са направени 140 имунизации. В  сравнение с миналата година за целя период са направени 119, а отчетените от личните лекари са 722.

 За да се изместят в новата сграда са необходими 1 300 000 лв за завършването и още 300 000 лева за изготвянето на лабораториите, уточни д-р Николова. Това кога ще се случи е в компетенцията на финансовото и на здравните министерства.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha