Четвъртък, 9 Май 2024

Надзорът на касата отхвърли единодушно бюджет 2014

Надзорът на касата отхвърли единодушно бюджет 2014
Публикация   23:43     22 Окт, 2013 /     capital   /     366

Лекарският съюз реши да стачкува, ако няма пари за болниците тази година

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) поиска спешна среща с министър-председателя и финансовия министър и единодушно не прие проектобюджета на институцията за следващата година. В надзора има деветима представители, като четирима са от страна на държавата, работодателите и синдикатите са с по двама членове, а пациентите също имат свой представител, съобщиха участници в заседанието.

  Основните критики са, че бюджетът е с планиран дефицит от 440 млн. лв., а в същото време правителството е изискало проектът да съдържа 104 млн. лв. излишък. Преди дни управителят д-р Румяна Тодорова обяви, че ще настоява предвиденият излишък да бъде зачеркнат и да бъде включен в разходната част на бюджета. Според източници на "Капитал" членовете на надзорния съвет са поискали да се напише нов вариант на бюджета, като в него се предвидят с 200-250 млн. лв. повече. Според сегашния през следващата година НЗОК ще има със 100 млн. лв. повече приходи от 2013 г. и ще получи 2.8 млрд. лв. от здравноосигурителни вноски и плащания от държавата. Единият начин да се намерят повече средства е държавата да започне да осигурява с пълни вноски пенсионерите и децата. Другият вариант е Министерството на здравеопазването отново да започне да плаща за ин витро, ваксини, спешна помощ, за които разходите са около 100 млн. лв.

  Лекарски протест през ноември или незабавна актуализация на бюджета на касата за тази година. Това са алтернативите, които извънредният събор на Българския лекарски съюз (БЛС) постави пред финансиращата институция в понеделник. Заради очертаващия се дефицит от около 150 млн. лв. касата обяви, че ще плаща до 80% от изработените пари в болниците, като за повечето клиники този процент е около 50. От своя страна докторите обявиха, че ще искат от пациентите да си доплащат. Медиците дадоха срок на управляващите да вземат решение за актуализация на бюджета през тази година до 8 ноември. Ако това не се случи, лекарите ще протестират, като формата и видът на стачката ще бъдат определени допълнително.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha