Четвъртък, 9 Май 2024

Д-р Райчинов: Липсата на e-здравна карта прави възможно кражбата на пари за здраве

Д-р Райчинов: Липсата на e-здравна карта прави възможно кражбата на пари за здраве
Публикация   23:42     20 Окт, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     426

Около 34 млн. лева не влизат в Касата заради неплатени здравни осигуровки, твърди ексздравният министър Десислава Атанасова

Да не се е върнал Симеон Дянков? Този въпрос повтори днес и пред  www.akcent.bg председателят на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов по повод заложените в бюджета на Здравната каса 104 млн. лева излишък. Ексздравният министър и депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова обясни, че това си е дело на настоящия  финансов министър и че сумата вероятно е заложена заради добрата събираемост от миналата година

  В същото време вече стана ясно, че Касата има недостиг от 200 млн. лева за дофинансиране на болниците и заради което ще им бъдат изплатени 80 процента.

До това, дали да има и частни структури, конкурентни на Здравната каза Райчинов заяви: Защо, за да има още някой да краде ли? Според председателя на Лекарския съюз въпросът не е в броя на структурите, а в набраните средства. Една нова структура автоматично ще генерира 5-10 процента разходи за персонал, ще търси и печалба. Затова трябва да има повече средства, независимо дали се набират доброволно или задължително. Ако има нови структури, то те трябва да са при стоматолизите.

Най-сериозен и в същото време нерешен проблем остава със събираемостта на здравните вноски, който за Райчинов не са проблем на Лекарския съюз.

По официалната статистика става въпрос за 2 037 000 души, които не си плащат осигуровките, уточни ексздравният министър. Или за 34 222 хил. лева, които граждани не плащат, а ползват за здраве.

Този проблем може да бъде решен, ако се въведе електронната здравна карта, убеден е д-р Райчинов. За това Лекарският съюз пледира вече 10 години, но не се решава. Няма друго обяснение, освен да може да се краде, смята Райчинов. Това беше решено да се случи до края на 2012 г., но изчезна и вече такъв текст няма.

Отговорност за това, че няма електронна здравна карта и да се извършва чрез нея контрол трябва да се търси в служебното правителство, коментира Атанасова. Обществена поръчка е била пусната за 10 млн. лева в навечерието на 2013 година и е трябвало до края на март да бъде избран изпълнител. След обжалване на КЗК е даде ход на процедурата. Но е била спряна по неизвестни причини от служебния кабинет.

Здравната карта е един от начините на контрол и възможност да се ограничи краденето на средства за здраве. За това е категоричен д-р Райчинов.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha