Четвъртък, 9 Май 2024

Болниците ще поискат пациентите да доплащат 20% от дейностите

Болниците ще поискат пациентите да доплащат 20% от дейностите
Публикация   23:42     20 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     384

Българският лекарски съюз се закани това да стане, че ако не бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до средата на ноември

Българският лекарски съюз се закани, че ако не бъде актуализиран бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до средата на ноември, болниците ще поискат пациентите да доплащат 20% от дейностите. Лекарите обсъдиха предложението на извънреден събор по случай лекарския празник днес в Равда.

  Ако остане решението здравната каса да плаща 80% от заработеното в болниците, пациентите ще трябва да доплащат, за да се компенсират загубите, заяви председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов, цитиран от БНР. И добави, че съюзът не приема бюджета на касата за следващата година в сегашния му вид.

  Той заподозря, че планираният в проекта излишък от 104 млн. лв. е подготовка, за да бъдат откраднати парите от здравни вноски. "Не мога да разбера чий болен мозък отново е записал 104 млн.лв. излишък на касата при 300 млн.лв.дефицит", коментира пред журналисти Райчинов.

  Управителят на здравната каса Румяна Тодорова възрази, че бюджетът за болничната помощ не е намален с 200 млн. лв. Просто бил структуриран другояче – парите за онкопрепарати били изнесени в отделен ред. По думите ѝ предвиденият бюджет бил с 8 млн. лв. над този за 2013 г., но това не решавало проблема. "Ние в момента се борим за около 140 млн. лв.дефицит", каза тя. И заяви, че ще настоява излишъкът от 104 млн. лв. да бъде прехвърлен в разходната част на бюджета.

  От лекарския съюз настояват ваксините, ин витро процедурите и интензивното лечение да влязат отново в бюджета на Министерството на здравеопазването, а не в този на здравната каса. Искат още потребителската такса за преглед при личен лекар отново да стане 1% от минималната работна заплата, а за болничен престой - 2% от минималната работна заплата на ден. В момента те са замразени на нива от 2.90 лв. и 5.80 лв.

  Приети бяха и нормативни промени, с които да се прекрати практиката семейните лекари да работят по 24 часа в денонощието.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha