Четвъртък, 2 Май 2024

Международна конференция насърчава сътрудничеството за Дунав

Публикация   23:42     18 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     459

Връзка от жизнено значение и обща идентичност, убежище за застрашени птици и международен воден път: Дунав изпълнява широк набор от функции.
в рамките на конференцията на 16 и 17 октомври във Фабриката за култура Хайнбург, вдъхновяващо място за срещи, разположено до река Дунав, представители на различни заинтересовани страни поставят началото на нови проекти по инициативи за сътрудничество по протежение на реката.


Защитените зони по Дунав имат ключова роля в опазването и съхраняването на природното наследство на Европа. От 2009, DANUBEPARKS/Дунавски парковеДунавска речна мрежа от защитени зони, по инициатива на Националния парк Донау-Ауен, обединява усилия с партньори от дунавския регион за опазване на видове, възстановяване на реката и еко туризъм.

Участващите защитени зони сега осъществяват дейностите започнали по рано в проекта ДУНАВСКИ ПАРКОВЕ 2.0, който ще продължи до 2014 и надгражда проекта Дунавски паркове.

С проектът NEWADA duo, Виа Донау, Австрийската Компания по водните пътища поставя стандарти и в интегрирания и в модерния мениджмънт на водите на Дунав включвайки екологични въпроси.

Екипите на Дунавски паркове 2.0 и NEWADA duo се срещнаха в интердисциплинарна конференция по речна морфология и екологичен мениджмънт на реките на 16 и 17 октомври във Фабриката за култура Хайнбург. Това е първо събиране на представителите  на стратегията на ЕС за дунавския регион, водните администрации и дунавските защитени зони. Лекции, семинари, панелни дискусии и екскурзии бяха част от двудневната програма.

Това събитие цели да създаде нова платформа за международно и интердисциплинарно сътрудничество. Съществуващите и потенциални зони на конфликт на различните заинтересовани страни трябва да се идентифицират и дискутират внимателно с оглед развитието на общи подходи за действие. „Дунав не е просто воден път и не е просто рай за почивка. Събития като днешната конференция са тук, за да ни помогнат да съчетаем различните интереси и нужди “, каза управляващия директор на Виа Донау Ханс-Петър Хасенбихлер в речта си при откриването.

Говорителят на проекта Дунавски паркове Карл Манцано, директор на Национален парк Донау-Ауен, добави: “Бих желал като резултат от това събитие на високо ниво да видя инициативи и идеи за бъдещо трансгранично сътрудничество по Дунав.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha