Четвъртък, 9 Май 2024

Държавата обръща гръб на частните лечебни заведения, не ще да им плаща

Държавата обръща гръб на частните лечебни заведения, не ще да им плаща
Публикация   23:40     15 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     376

Недофинансираните болници бавят плащанията си към банки, фирми-доставчици, осигуровките към държавата и заплатите на лекарските екипи

 

Здравната каса е уведомила с писма частните болници в страната, че орязва финансирането им и ще изплати едва 30-40 процента от дейността им. В същото време ведомството за пореден път ще покрие разходите на държавните и общински лечебни заведения, въпреки че всички те работят на загуба, а общият размер на дълга им се равнява на половин милиард лева.

Това обяви на извънредна пресконференция във вторник председателят на Националното сдружение на частните болници и изпълнителен директор на болница "Токуда" Явор Дренски. По думите му, недоплащането на дейността на лечебните заведения води до сериозен риск за техните пациенти. Здравният министър Таня Андреева обаче отклони обвиненията, че държавата води скрита война с частните болници. "За мен е важно всички лечебни заведения да бъдат поставени при едни и същи правила за работа по отношение на качеството на медицинските услуги и обслужването на пациентите", заяви тя и добави, че всеки, който работи по този начин, "има място в нашето здравеопазване".

 Забавянето на плащанията е нарушение на действаща европейска директива, според която парите за лечебните заведения не могат да се бавят по-дълго от 60 дни, посочи управителят на болница "Сердика" Методи Янков. Той повтори още веднъж превърналото се в дежурно през последния месец задочно обвинение към предишното правителство относно безследно изчезналите близо 1.5 млрд. лв. от здравни осигуровки. По времето на ГЕРБ тези пари бяха пренасочени от бюджета на НЗОК към държавния и така и не стана ясно за какво са похарчени. Янков настоя частните болници да получат право на достъп до европейско финансиране, щом с проектно финансиране се издържали "губещи болници в периферията". По думите на Янков, това било следствие от силните интереси на някои "известни лекари" в държавните болници.

Недофинансираните болници бавят плащанията си към банки, фирми-доставчици, осигуровките към държавата и заплатите на лекарските екипи, обясниха директорите на частни лечебни заведения. От сдружението отправиха също предупреждение към здравното министерство добре да обмисли планираното въвеждане на допълнителни здравно-осигурителни фондове, тъй като и "в момента средствата от един източник (НЗОК) не се разпределят правилно".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha