Четвъртък, 9 Май 2024

"Живот без тютюнев дим" стартира РЗИ в партньорство с общината и 5 гимназии в Русе

Публикация   23:35     08 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     212

РЗИ-Русе стартира дейности по Проекта „Живот без тютюнев дим”. Проектът се реализира в рамките на Общинска програма „Здрави деца в здрави семейства” – детска компонента на Програма СИНДИ - зона Русе.

Партньорите, участващи в реализирането на проекта:са: Община Русе, РИО Русе, ОУ „Васил Априлов”, ОУ „Тома Кърджиев”, СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов” и ПГСАГ „Пеньо Пенев”.

      Целта е чрез реализиране на здравно-образователна кампания на тема “Живот без тютюнев дим” да се повиши нивото на информираност и основните знания за здравните последици от тютюнопушенето, за същността на проблема тютюнева зависимост,  като и чрез провокиране на поведенческите реакции младите хора да бъдат мотивирани  за изграждане на негативно отношение към тютюнопушенето, като един от водещите компоненти на нездравословния начин на живот и на личностни умения у всеки един от тях за противопоставяне на социалния натиск на групата за пушене (утвърждаване на умения за противопоставяне).

      Обект на дейностите са учениците от клубовете по здравно образование, на възраст от 11 до 18 години, на училищата в гр. Русе.

 

На 09 октомври, от 15.30 часа, в СОУПНЕ „Фридрих Шилер” ще се проведе тренинг на тема: „Защо да пушим?”, провокиращ поведенческите реакции и мотивацията на ученици от СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, ПГЕЕ „Апостол Арнаудов” и ПГСАГ „Пеньо Пенев”.

На 09 и 16 октомври, от 8 часа, в ПГСАГ „Пеньо Пенев” ще се състоят  видеопокази, придружени с дискусии на теми: „Подценена опасност!” и „Пушене. Модерно ли е?”.

 

На 11 октомври, от 14.30 часа, в ОУ „Тома Кърджиев ще се проведе здравно-образователно състезание «Минута е много» с деца от ОУ „Тома Кърджиев” и ОУ «Васил Априлов».

 

В петте учебни заведения бе обявен конкурс за рисунка на тема: “Не на цигарите!” за ученици от 5 до 12 класове, разделени в две възрастови групи. Срокът за представяне на рисунки за участие в конкурса е 10.10.2013г. След журиране на участвалите в конкурса рисунки ще се състои изложбена експозиция и официално награждаване на победителите (за дата и час ще уведомим по-късно).

Дейностите по проекта стартираха на 03 октомври с образователна и състезателна игра «Бягство към победата» с 45 ученици от Клуба за здраве на ПГЕЕ „Апостол Арнаудов”.

За участниците във всички мероприятия по проекта са предвидени предметни награди



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha