Вторник, 21 Май 2024

Италиански специалитети в подходяща обстановка по време на ВЕЧЕР на ЧАБАТАТА

Италиански специалитети в подходяща обстановка по време на ВЕЧЕР на ЧАБАТАТА
Публикация   23:34     07 Окт, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     640

Тайните на вкусния хляб ще разкрие възродилият традицията Арналдо Каваляри на 12 остомври в "Роял сити център"

 

 

 

Снимки: 1,2,3 Не зная какво трябва да направи човек, за да се затвори в себе си или пред компютъра, при възможността да осети атмосфера от хиляди километри и изпита уханието на насъщния, но този, който италианците предпочитат.

Няма как да не се чудя на Маги Стоянова, която за пореден път изненадва със своята предприемчивост и желание Русе да бъде европейско място. Освен да пази, но и да пресъздава европейски традиции, с което още повече ще печели привърженици като Град- кандидат за европейска столица на културата 2019.

Но нека да видим по същество за какво става въпрос. Последното посещение на Маги Стоянова в Милано по бизнес и лични ангажименти и дава възможността да се запознае и сближи с интересни хора. Така и след като следва своето професионално усещане за човека, решава и кани бащата на италианската чабата Арналдо Каваляри в своето заведение- „Роял сити център”. Така и русенци на фона на класическа музика и италианска лирика ще могат да опитат няколко вида домашно хляб, при който кваса е тайната на приготовлението му.

И всичко това с чаша италианско вино и грапа. Това изкушение ще се случи на 12 октомври, като от заведението са приготвили и примерно меню:

1 Микс от зелени салати и крутони, овкусени с домашен винегрет, допълнени с прошуто, пъдпъдъчени яйца, сушени домати и сирене „романо пекорино”- 350 гр.

2 Плато бруксети антипасти -150 гр. /с моцарела, домат и сирене пармезан, патладжан и козе сирене/

3 Задушен заек с пино гриджо и печени чушки, спагети Але олио, чесън, пресен босилек и вид лук 200/350 гр.

4 Селекция от италиански сирена 75 гр.

5 Домашно приготвено Тирамису  с маскарпоне, бишкоти, еспресо и черно какао- 170 гр.

Към всичко това са предвидени и минерална вода Сан Пелегрино, италианска грапа- 50 мл., чаша вино Оринж Лейбъл росо/бианко от изба Печини.

Цената на удоволствието е съобразена с икономическата ситуация в страната, но без да „обижда” и хората с добри финансови възможности- 28 български лева.

Пикантерия извън менюто е фактът, че Арнално е бивш автомобилен състезател, пилот в тима на „Алфа ромео”. Вероятно ще бъде интересно да се чуе как един представител на едни от най-мъжките спортове се ориентира към хляба, или по-скоро- към неговото производство. А за да не изглежда всичко напълно случайно ще кажем, че той просто е наследник на мелничарски род.

Ще стане ясно и какво точно представлява чебатата, че името и произлиза от формата, в която се е пекъл хлаба /под формата на чехъл/.  Този вкусен италиански хляб е познат най-отдавна в областта Емилия Романя, а преди 30 години Каваляри възражда традицията на производство.

За да се придържаме към журналистическите изисквания за писане в сайтове, ще се ограничим до тук. А и все пак да има въпроси и аромати, които да останат споделени единствено и само  на 12 октомври, в събота, в снег- бар „Роял сити център”



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha