Четвъртък, 9 Май 2024

Здравната каса премахва протоколите за обикновения инсулин

Здравната каса премахва протоколите за обикновения инсулин
Публикация   23:33     05 Окт, 2013 /     akcent.bg   /     471

 

 

 

 Конвенционалните инсулини вече ще се отпускат на пациентите с диабет без протоколи IC, съобщиха от Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Това се случва след актуализация на позитивния лекарствен списък от 1 октомври т.г.

 Същата промяна обаче изисква започването на терапия с конвенционални инсулини, както и терапията след промяна на терапевтичната схема задължително да се извършват след преглед от ендокринолог.

 На общопрактикуващия лекар следва да се представя медицински документ от извършени прегледи с назначената терапия – вид и доза на конвенционалния инсулин, инструктират още от здравната каса . Корекция на терапията и на съответната доза също ще се извършва само от специалист ендокринолог или детски ендокринолог.

 Няма да се изисква обаче допълнителен преглед за лицата, при които има назначена терапия и вече са издадени протоколи за остатъчния период на валидност.

 От касата съобщиха, че през първите шест месеца на годината са изплатили на аптеките 12.9 млн. лв. за конвенциални инсулини.

 Премахването на изискването за протокол на конвенционалните инсулини се прави с цел улеснение на пациентите, заявиха от здравната каса.

 Регионалните звена на институцията цяло лято се борят с технически проблеми, които бавят и затрудняват печатането именно на протоколи за лекарства. По този повод пациентска организация дори се опита да им подари 28 принтера – по един за всяка областна дирекция на НЗОК, но управителят Румяна Тодорова отказа дарението, тъй като не е направено по надлежния административен ред, а и касата имала "достатъчно средства да се издържа".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha