В Тутракан за 20-и път почетоха празника на своя град, бивш кмет стана поредният „почетен гражданин”

   В Тутракан за 20-и път почетоха празника на своя град, бивш кмет стана поредният „почетен гражданин”
Публикация   23:26     21 Септ, 2013 /     akcent.bg   /     719

 

         С тържествено заседание на Общински съвет – Тутракан, с „Рибен фест” и с концерти на кавалджията на планетата Теодосий Спасов и на група БТР премина 20-ият Празник на града. Преди 73 години на този ден първо в Тутракан влизат българските войски, за да освободят Южна Добруджа от румънска окупация.

         „С решение на Общински съвет – Тутракан от 31 март 1993 г. се утвърждава традиция празникът на града да е 21 септември”, заяви в началото на заседанието председателят на съветниците Иван Недев. „Какъвто град градим, в такъв ще живеем”, сподели в словото си кметът на общината д-р Димитър Стефанов. В поздрава си народният представител Стефан Господинов похвали залезите над река Дунав при Тутракан и отличните оценки за управлението на общината, благодарение на което случващото се е видимо. Вкл. и в Дунавския парк, напълно обновен по проект, започнат в предишния кметски мандат. В задочен план своите послания към тутраканци отправиха в адреси до тях президентът Росен Плевнелиев, народните представители Бойко Борисов и Антон Кутев, и областният управител Насуф Насуф.

         Поздрав към участниците в тържественото заседаниe на ОбС – Тутракан отправи Вяра Емилова, заместник-областен управител на област Силистра: „Месец септември е богат на празници за градове и общини от Силистренска област. За нас празникът е повод за добра дума и хубаво настроение. Преди няколко дни последователно почетохме празниците на Алфатар и на Силистра. Днес е празникът на Тутракан, който заслужено получава нашето внимание. Тутракан е първият град в Южна Добруджа, получил свободата си след Крайовската мирна спогодба през 1940 г. Благодарим за възможността да бъдем част от Празника на Тутракан, винаги богат на възможности за съпреживяване както от неговите граждани, така и от гостите на града. Надяваме се, че и занапред Общинският съвет като колективен политически орган на местното самоуправление ще взема правилните решения, които кметът на общината изпълнява в името на по-доброто бъдеще на крайдунавската община Тутракан.”

     „Дългогодишният кмет Вергил Русев е мъж с голяма мъдрост, наследникът му на поста Красимир Петров е човек с голямо излъчване, добре работихме и с Георги Георгиев, а д-р Димитър Стефанов е четвъртият кмет на Тутракан, с когото продължаваме правенето на добри дела в Тутракан”, каза в ретроспективен план французинът Ален Вале, почетен гражданин на Тутракан, един от десетината носители на това най-голямо отличие на общината.

         Новоизбраният почетен гражданин на Тутракан Вергил Русев: „Благодаря за наградата, която ми давате, и на Ален Вале за доброто приятелство от годините, когато помогна за болницата в Тутракан, както и за медицинските звена в Главиница и Дулово”. Общинските съветници единодушно утвърдиха предложението, направено от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие” с председател д-р Анатолий Кънев от София, представлявано в Тутракан от Маргарита Димитрова. Сред заслугите на 75-годишния, бивш кмет с два мандата, журналист, самодеен актьор, хорист и настоящ общински съветник – ремонтът на музея, както и двата патриотични похода – по стъпките на Шейх Бедреддин и на Таньо войвода. „И в малкия хубав град се правят чудесни неща”, се каза в поздрава към наградения от страна на Историческия музей в града.

         В тържественото заседание бе вписан още един ритуал: Калина Грънчарова, изпълнителен директор на Общинския дарителски фонд „Тутракан”, връчи наградата за дарител на годината на д-р Юрий Василев. Участниците в тържеството положиха венци и цветя пред паметниците на Васил Левски и Панайот Хитов в Дунавския парк.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha