Двата кораба - лабораториите „Аргус” и „Иструс” на Joint Danube Survey 3 (JDS3) акустираха при Русе

Двата кораба - лабораториите „Аргус” и „Иструс”  на Joint Danube Survey 3 (JDS3) акустираха при Русе
Публикация   23:24     17 Септ, 2013 /     akcent.bg   /     682

 

На пресконференция днес бе представена работата на Третата международна експедиция за изследване на р. Дунав - Joint Danube Survey 3 (JDS3), която от 13 до 20 септември преминава през българския участък от реката. 

 

В пресконференцията участваха областният управител на Русе Венцислав Калчев, представители на Международната комисия за опазване на река Дунав, членове на екипа на JDS3, както и експерти от МОСВ, Изпълнителна агенция по околна среда и Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен.

 

Международната експедиция се организира и координира от Международната комисия за опазване на река Дунав – International commission for the Protection of the Danube River и е най-голямото по рода си събитие за мониторинг на река за 2013 г.

 

Губернаторът откри пресконференцията и поздрави членовете на екипа на експедицията и гостите. Той подчерта, че за поредна година страната ни, и в частност гр. Русе, посреща двата кораба - лабораториите „Аргус” и „Иструс”. В екипа на експедицията участват химици, хидробиолози и микробиолози от Словакия, Румъния, Австрия, Сърбия, Унгария и Хърватия като интересно е участието и на един българин – доц. д-р Лъчезар Златев Пехливанов - биолог, експерт по рибите за Долен Дунав. Калчев увери присъстващите, че Областна администрация Русе ще продължи в ежедневните си ангажименти да бъде в унисон с мотото на Международната комисия за опазване на река Дунав – „ние работим за Дунавския басейн и хората му”.

 

След пресконференцията всички имаха възможност да разгледат двата кораба-лаборатории, участващи в експедицията.

 

Третата експедиция продължава работата на предходните две, проведени през 2001 и 2007 г. Резултатите от JDS3 ще бъдат включени в следващия План за управление на международния Дунавски речен басейн.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha