Неделя, 29 Декември 2024

Хлябът в Румъния и в България

 Хлябът в Румъния и в България
Публикация   03 Септ, 2013   /     economynews   /     415

Северните ни съседи плащат 9 процента ДДС за насъщния

Големите търговски вериги в Румъния намалиха цената на хляба, хлебните изделия и брашното след като данък добавена стойност върху тези изделия бе намален от 24 на 9 на сто от 1 септември, предаде агенция Аджерпрес. Намалението в търговските вериги стига до 15 процента.
Така франзела от 300 грама струваше в неделя 0,69 леи (0,31 лева), а хляб от 500 грама бе 1,57 леи (0,69 лева). ДДС върху хляба и хлебните изделия в Румъния от вчера е 9 процента. Правителството, работодателите и големите търговски вериги се бяха споразумели, че с намаляването на данъка цената на хляба и на хлебните изделия ще бъде намалена с 10-15 на сто
от 1 септември.

"Насред сергиите с плодове и зеленчуци забелязвам няколко продавачки, които предлагат овче и краве сирене. Противно на Агенцията по храните и Наредбата за хигиена на храните (в България), млечните продукти се продават на открито, но това очевидно не притеснява никой. С известен риск купувам 200 грама краве сирене за 2 леи (0,90 лв.), а същия грамаж от овчето би ми струвал 1,20 лв. След сиренето се отправям и към магазина за хляб, като насъщният също е по-евтин, но се продава и в по-малки разфасовки. Така например 300 грама ненарязан хляб струва 0,8 леи (0,35 лв.), т.е. 700 гр. би струвал 0,81 лв. Тръгвам си от пазара с 1 хляб, 200 грама сирене и половин килограм домати – една традиционна българска комбинация, за които плащам общо 3,2 леи (1,40 лв.).

Очевидно на румънския пазар се предлагат някои местни продукти, които са в пряка конкуренция с българските. Местните производители на домати получават по-голяма субсидия, а производителите на зърно са освободени от ДДС – ставката е нулева. В допълнение, основните храни се облагат с 9% данък, вместо 24% и всичко това се отразява видимо на крайните цени за потребителите."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha