- Проф. Митков, как се започна с разсадника, не беше ли началото още по времето, когато беше ректор на Русенския университет?
- По- скоро малко след това. Отглеждането на дръвчета ми беше по-скоро хоби.Регистриран разсадник направих през 1993 година…
- Кои за по-значимите моменти в изграждането и развитието му?
- Сега разсадникът е върху площ от около 10 декара. Започнах в 1-2 дка, за да се стигне до сегашната му площ. Говорим за интензивно използване. Цикълът на дейността е две години- продукция ежегодно се вади от половината площ, т.е. от около пет декара.
- Как се ориентираш в избора на сортовете, които отглеждаш?
- Ползвам услугите на специалисти от овощарския институт, където работи и брат ми. Говоря не само за ябълки, защото в разсадника има и други овощни видове. Следили сме и по интернет, и чрез водещи специалисти сортовете. Тенденцията е да се използват сортове, които да са устойчиви на болести. Целта е да има по-малко химия…
- Вероятно се търсят и нискостеблени дръвчета?
Това зависи от подложката. Има няколко подложки при ябълката, ние избираме тази, която не изисква конструкция, т.е., умерено растяща подложка.
- Изборът на пазара също е важен при избора на сортове. Какво търси потребителят?
- Потребителят малко е инертен. Все още питат за „златна превъзходна” и „червена превъзходна”. Тези сортове вече са в основата на други сортове. При тях се откриват сериозни недостатъци в сравнение с новите сортове. Затова внедряваме такива, които са устойчиви…
- Кои са най-актуалните в момента?
- Един от най-актуалните и търсените сортове е „флорина”. Още докато се появи на тарабите на пазара и първи свършва. Има много добри вкусови качества, устойчива е на най-разпространените болести по ябълката.
Сега са актуални и новите сортове „пинова” и „ревена”. Те все още не са добре познати на потребителите. Само един човек дойде при мен и поиска тези сортове дръвчета, за да си направи екологично чиста градина.
Може би не всички знаят, че традиционно ябълковите сортове се пръскат около 15 пъти годишно, докато при новите не се налага повече от 3-4 пъти.Пръскат се само срещу червеи и листна въшка.
- В предварителния разговор сподели, че вече има проблем с работната ръка, в какво по-точно се изразява?
- Да, така е, вярно, малък е разсадника, но работата налага периодично да се наемат хора. Първата беда е, че няма млади пресаждачи. Преди време такива излизаха от Селскостопанския техникум, а са се обучавали в разсадника на с. Червена вода, който беше към ИСС „Образцов чифлик”.
Липсата на кадри и хора, които да се занимават с тази дейност е довело до стряскаща статистика. По официални данни на овощарския институт през 1985 година в страната са произведени 900 000 тона ябълки, почти 1 млн. това. Сега годишното производство е 25 000 тона- близо 40 пъти по- малко. А консумацията в страната на този плод е над 100 000 тона, т.е. вносът е неизбежен.
Преди време градината в с. Рогош, Пловдивско, която е на 10 000 дка площ, даваше по 40 000 тона ябълки, повече от годишното производство в страната в момента.
Българската ябълка е с много добри вкусови качества, които се дължат преди всичко на климатичните условия.
- А как реализираш своята продукция?
- Напоследък стана практика да се работи по предварителна заявка. Това са хора, които работят по различни програми и създават градини по 20-50-100 декара.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай