В неделя стартира младежката екоинициатива "ОКЕЙ- да се погрижим за Русенския кей"

В неделя стартира младежката екоинициатива
Публикация   23:15     30 Авг, 2013 /     akcent.bg   /     478

 

 

Над 120 младежи ще се включат като доброволци в еконициатива за обновяването на Русенския кей. Тя се реализира по проект проектът „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“.  Идеята е на Тереза Николова и Димитър Дерменджиев. Проектът се осъществява като част от програмата Balkans Let’s Get Up!, която осигурява обучение, менторство и частично финансиране на двамата младежи. Целта на инициативата е да насърчи русенци да поемат отговорност за околната среда, общността и здравето си.

 

Екоакцията ще се проведе на 1 септември (неделя), от 9.30 до 12ч. на крайбрежната ивица. Предвижда се почистване на пространството, пребоядисване на пейките и детските съоръжения, засаждане на нови растения и други. Сборният пункт е пред р-т "Фишера".

 

Проектът „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“ предвижда и кампания за „осиновяване“ на определени зони от кея (градинки, дървета, площадки). Идеята е наред с грижата за съответната зона, младежите да имат възможност да общуват и да обменят идеи. Всяка „осиновена“ зона ще бъде обозначена с табелка, посочваща хората или организацията, които се грижат за нея.

Участниците в инициативата ще получат ековалута, наречена от авторите на проекта майтрейо („приятелство“ от санскрит). Тя ще се използва за посещения в ателиета по йога, бойни изкуства, народни танци, фотография, рисуване и др., както и за отстъпки в различни магазини и заведения. Ателиетата ще се ръководят от доброволци и ще продължат през целия месец септември.  

 

Проектът „ОКей – да се погрижим за Русенския кей“ се реализира в подкрепа на кандидатурата на Русе за Европейска столица на културата през 2019г.

 

За повече информация: http://www.proekt-okei.tk/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още