Стоматолози отказват да работят с НЗОК

Стоматолози отказват да работят с НЗОК
Публикация   23:12     25 Авг, 2013 /     БНТ   /     656

 

 

Стоматолозите у нас масово отказват да работят с Националната здравно-осигурителна каса. Причината – малкият пакет дентални дейности, които заплаща институцията. От Сдружението на българските стоматолози алармираха, че в предложената здравна стратегия за следващия програмен период на денталното здраве не е обърнато почти никакво внимание.

По данни на Сдружението от около 8 хиляди стоматолози у нас 30 на сто не желаят да се обвързват с НЗОК.

"В момента се дават 105 милиона за лечение на зъбите на година, което при нашите 7 милиона означава 15 лева на човек. Това са парадокси и абсурди", категоричен е председателят на Сдружението д-р Венцислав Стоев.

  "Здравната каса по-скоро стимулира ваденето на зъби, а не лекуването, което допълнително заблуждава пациентите. И те попадат в един капан, в който не искат да влизат", коментира д-р Траян Добрев.

  "За съжаление, Здравната каса изостава от развитието на стоматолозите. Получава се едно разделение между тях и нас и по средата остават пациентите, които са най-ощетени", добавя негова колежка - д-р Мирена Дойчинова.

    Като абсурд стоматолозите определят и предложената Здравна стратегия за следващите 6 години.

  "В нея единствените няколко думи, които касаят денталното здраве, са в една малка табличка, където пише: "Подобряване на оралното здраве на децата от 1 до 9 години". Къде е цялото население? Къде е профилактиката? Къде сме ние? Такъв пропуск за мене е, меко казано, безотговорен и престъпление", заявява д-р Венцислав Стоев.

  Не на такова мнение, обаче, са зъболекарите, които предпочитат да работят с Касата.

  "Определено хората търсят Здравната каса, искат да се възползват от нея. Макар и да е минимално, е все пак нещо за тях", убеден е д-р Богомил Стоев.

  Заради "няколкото думи", отделени за дентална профилактика в Здравната стратегия за следващия програмен период, от Сдружението на българските стоматолози се заканиха да сигнализират институциите. Обещаха през септември, след като приключи ваканцията на депутатите, да свикат пресконференция.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha