Четвъртък, 19 Септември 2024

Русенец влиза в най-дълбоката пропаст на земята

Публикация   14 Авг, 2013   /     akcent.bg   /     407

 

 

Русенецът Теодор Кисимов се включи в международна експедиция за изследване на пещерата Крубер-Вороня (-2196м).

От 2001 година насам тя е най-дълбоката пропаст на земята. За нейното прочуване ежегодно се провеждат експедиции организирани от Украинската спелеоасоциация (УСА). През 2005 г. в рамките на такава експедиция участва и едиствения до сега български екип изпратен от Българската Федерция по спелеология. Нашите пещерняци Теодор Кисимов и Константин Стоилов достигнаха тогавашното дъно -2080 м., осъществявайки най-значимото спортно постижение на бългаската спелеология. През 2012 г. след покана от страна на УСА пещерен клуб Приста Русе организира екип от четирима български пещерняка за поредно изследване на Крубер-Вороня – за съжаление те претърпяха пътен инцидент и не успяха да участват в експедицията, която постави нов световен рекорд увеличавайки дълбочината на Крубер Вороня до 2196 м.

 

Това премеждие не прекъсна проекта на ПК Приста Русе, а само го отложи във времето. Затова сега, година по-късно, отново се събира същия екип от български участници, които да се включат в международната експедиция за изследване на Крубер-Вороня. Освен българите, ще участват близо 50 пещерняци от Украйна, Русия, Молдова, Полша, Израел, Великобритания, Чехия, Словакия, Литва.

   

  Основните цели на експедицията са:

·            Тридневен ускорен курс по спасителни техники в пещери за абхазките спасители;

·         Работа в по високо разположените пещри Мартел и Берчилская с оглед тяхното присъединяване към Керубер-Вороня и така да се увеличи дълбочината на общата система- нов световен рекорд;

·     В главното разклонение на Крубер-Вороня- събиране на пещерна фауна на голяма дълбочина  включително в сифоните на пещерата и видеозаснимане на този процес.

·            Екологична работа. Почистване на боклуци от предходни експедиции;

·            Търсенен на нови пещери в долината Ортобалаган

 

Експедицията започна в края на юли и ще приключи в края на август. Българските участници са Теодор Кисимов (ПК Приста Русе) - ръководител на екипа, Константин Стоилов от СПК Академик София, Пламен Спилков от ПК Аида Хасково. Теодор и Константин имат опит в тази пещера. Пламен е пещрняк с дългогодишен опит в много, макар и по-малки пещери. Участието на българите е осъществено с подкрепата на магазини Яко, Пик 3000-вносител на Petzl в България, Xcosport, Магазин Стената, магазин Екипировка Aqualung България.

 

Преди да стартира за Крубер-Вороня Теодор Кисимов се завърна от Турция. Там той участва  в изследването на пропаста Кузгун, която се намира на 2850 м н.в в долината Кемикли в планината Аладалар. Открита е през 2003 г. от украински спелеолози, които за две години достигат до дълбочина 1400 м! Последната експедиция в пещерата Кузгун бе през 2005 г. Сега, 8 години по-късно, международният екип, в който се вкключи Теодор Кисимов, се опита да намери продължение в пещерата. Усилията на 16 пещерняка от 5 страни не бяха досатъчни, за да се преодолее срутването в крайната част на Кузгун. Въпреки видимото продължение, преминаването в него остана за следваща експедиция. Почти целият екип пещерняци прекара над 10 дни под замята без да излиза на повърхността. За Теодор това е било добра подготовка за експедицията в най-дълбоката пропаст на света Крубер-Вороня.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha