Завърна се и шефът на АППД Георги Георгиев

Завърна се и шефът на АППД Георги Георгиев
Публикация   23:04     08 Авг, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     484

 

 

 

 

Със заповед на министър – председателя Пламен Орешарски от вчера на работа като директор на АППД /Агенция за поддържане и проучване на р. Дунав/ е назначен Георги Георгиев. Всъщност Георгиев дължи години ръководи Агенцията, като бе сменен от местното ръководство на ГЕРБ „по политически причини”.

До момента длъжността се изпълняваше от Павлин Цонев.

Връщането на Георгиев на поста  не бе изненада за повечето русенци. Още повече, че на пресконференция на БСП общинският лидер Божидар Йотов категорично изрази позиция, че където има „калинки” ще има и кадрови промени, като даде пример именно с АППД.

За отбелязване е, че за подобряване на корабоплаването по времето на Георгиев бяха предвидени 130 млн. евро, които по-късно бяха пренасочени за изграждане на софийското метро.

 

 

 Дългогодишният директор на Агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД) Георги Георгиев бe отстранен от длъжност в средата на декември 2011 г. заради "загубено от агенцията еврофинансиране и безстопанственост на някои от обектите, за които отговаря". Това съобщи при уволнението му тогава зам.-министърът на транспорта Камен Кичев във вторник. Новият шеф на АППД е капитанът речно плаване Павлин Цонев.

 Ден по-рано стана ясно, че Георгиев, който бе начело на агенцията 21 години, е бил освободен от длъжност година и четири месеца преди пенсионирането му, като решението е било обосновано с политически мотиви. Според Кичев обаче Георгиев не се справял с работата.

 "Не е ненормално в състояние на реформи да се правят подобни промени", каза зам.-министърът. По думите му шефът на АППД не контролирал част от обектите, за които отговаря, а и заради него агенцията изгубила 130 млн. евро от еврофондовете, които бяха предназначени за коригиране на тесните участъци на реката при островите Батин и Белене и подобряване на условията за корабоплаването.

 Георгиев реално няма вина за провала на проекта, който е съвместен с Румъния и реално забавянето от страна на Букурещ направи реализацията му невъзможна. Според Кичев обаче шефът на агенцията е трябвало да има резервен проект, за който да се пренасочи финансирането, така че парите да останат в АППД.

 Освен това от Европейската комисия се чували критики, че течението в българския участък на Дунав е в тежко състояние и трудно проходимо особено при спад на нивото на реката.

 Като капитан речно плаване новият шеф на АППД Павлин Цонев има много опит по Дунав и е наясно какво трябва да се направи в българския й участък, за да се подобри фарватерът, каза тогава Кичев. Но това не се случи и в момента корабособствениците отново отчитат милиони загуби.

      Само преди седмица Дауд Ибрям, когото ГЕРБ смениха по време на своето управление, правителството на Орешарски също върна на длъжността директор на РЕАСВ, засега временно.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още