Четвъртък, 16 Май 2024

Веселин Монев: Водните стоежи в българския участък на река Дунав са на около 50% от критичните

Публикация   23:04     08 Авг, 2013 /     Фокус   /     862



 


   И.д. директор на Дирекция „Контрол“ в Басейнова дирекция за управление на водите Дунавски район с център Плевен инж. Веселин Монев в интервю за Агенция "Фокус" за това има ли вероятност нивото на река Дунав в Европа да повлияе върху нивото на реката в българския й участък и да предизвика наводнения.

Фокус: Г-н Монев, по какъв начин може да повлияе нивото на река Дунав в Европа върху нивото на реката в българския й участък? Има ли опасност река Дунав да прелее?
  - Според информация от интернет страницата на Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (АППД), водните стоежи в българския участък на река Дунав, са на около 50% от критичните. В Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район – Плевен (БДУВДР) няма постъпила информация за опасност от наводнения вследствие преливане на река Дунав.
АППД е специализираната организация в България, която извършва цялостни хидроморфоложки и хидроложки проучвания в българския участък на р. Дунав, включително колебанията на водното ниво; скорост и направление на течението; дебит на реката; рушене на бреговете и островите; образуване на пясъчни наноси и ледови явления. Агенцията осъществява дейността си, като уведомява съответните органи, министерства и ведомства за вземането на предохранителни мерки при евентуална опасност от наводнения, рушене на брега и други.

Фокус: Кои райони са застрашени от наводнение?
  - За всеки Район за басейново управление се определят райони, за които съществува значителен потенциален риск от наводнения (РЗПРН) или има вероятност от такъв. Проектът на РЗПРН за Дунавски район беше публикуван в страницата на БДУВДР – Плевен www.bd-dunav.org на 10 май и е на разположение за обсъждане от заинтересованите страни за срок от два месеца. През този период всеки може да изпраща до БДУВДР мнения и предложения по публикувания проект на РЗПРН. БДУВДР – Плевен проведе поредица от обществени обсъждания на проект за РЗПРН в Плевен, Велико Търново, Русе, Вършец и София. Становищата и резултатите от обсъжданията и консултациите ще се вземат предвид при определяне на окончателните Райони със значителен потенциален риск от наводнения, които се утвърждават от Министъра на околната среда и водите.

Фокус: Предупреждава ли се населението и какви мерки се предприемат за предотвратяване на наводнения?
  - Защитата от вредното въздействие на водите е оперативна и постоянна. Оперативната защита се осъществява при наводнения, ледови явления и природни бедствия, причинени от води, и се ръководи от органите на Министерството на вътрешните работи. Оперативната защита се осъществява в съответствие с авариен план за действие, който се изработва от собствениците или ползвателите на водностопанските системи и хидротехнически съоръжения и се съгласува с органите на Министерството на вътрешните работи. Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район с център Плевен е институцията, отговорна за разработването на плана за управление на риска от наводнения в Дунавския речен басейн, който следва да бъде готов до 2015 година и да съдържа мерки за намаляване на потенциалните неблагоприятни последици от наводненията за човешкото здраве, околната среда, културното наследство, техническата инфраструктура и стопанската дейност. Басейнова дирекция, като орган за управление на водите, има ангажимент по отношение на постоянната защита от наводнения, не по оперативната.
Към момента, в БДУВДР – Плевен няма постъпила такава информация. В началото на тази седмица МОСВ изпрати предупреждение до областните управи и оперативните звена в териториалния обхват на реката - Гражданска защита, басейновите дирекции и АЕЦ „Козлодуй“. Според прогнозите на Немската метеорологична служба (DWD) и Европейския център за средносрочни прогнози (ECMWF), който се намира във Великобритания, се очаква водното количество в българския участък на река Дунав да започне да се повишава в края на тази седмица.

Фокус: Повишеното ниво на р. Дунав дали ще повиши нивото на подпочвените води в Северна България?
  - Покачване на нивото на подпочвени води може да се очаква в зависимост от степента на повишение на водното ниво на река Дунав, но има отводнителни системи, стопанисвани от „Напоителни системи“ ЕАД. Ролята на тези отводнителни системи е да се включват при повишено ниво на подпочвените води, а някъде и на терен на земеделски земи, вследствие на което се понижава нивото на подпочвените води и се предпазват земеделските земи и населени места от вредното въздействие на водите. Главна роля за защитата от високите подпочвени води в крайдунавските низини е работата на отводнителните системи, като не се изключва осигуряването на добро техническо състояние на предпазните диги на река Дунав и вливащите се в нея реки.

Фокус: Как се отразява повишението на ниво на р. Дунав на земеделието и има ли горски масиви, които да спират наводненията?
  - Работата на отводнителните канали е важна не само по отношение на предпазване от наводнения, но и от засоляване на почвите, което от своя страна вреди на развитието на земеделските култури. Горските масиви не спират наводненията, а по-скоро пречат на оттока на високи води в речните корита. Затова една от функциите на Басейнова дирекция е да контролира проводимостта на речните легла, като участва в междуведомствени комисии.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha