Нито от българска, нито от румънска страна се извършва контрол върху корабоплаването по Дунава

Нито от българска, нито от  румънска страна се извършва контрол върху корабоплаването по Дунава
Публикация   23:00     30 Юли, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     464

Проблемите чакат вече години решение, от 2014 г. ще започне изработване на технически проект

Контрол за корабоплаването па фарватера в участъка между България и Румъния реално не се извършва. Това призна шефът на АППД Павлин Цонев, след като вчера кораб на Рубишипс заседна край Белене, плавайки в регламентирания плавателен път.

До вчера допустимата дълбочина, до която се допуска газене е била 23 дециметра, но не се спазва и така практически се руши и променя плавателния път.

 

Цонев изрази надежда, че около 2015 година може да започне нещо да се случва по отношение подобряване на корабоплаването в българо-румънския участък.

Колкото до 130-те милиона евро, които отидоха за софийското метро, не повече никога няма да се върнат, тъй като са били по програма „Транспорт”, която е приключила.

 

Правят се опити за координация на работата на Морска администрация и румънската Капитания в посока контрол на корабоплаването, но досега без особен резултат.

 

В началото на годината бе създадена междуведомствена комисия начело със зам. министър Н. Николова  с 4 работни групи.

Предстои да се направи до края на годината нов анализ на положението, тъй като всичко, което е вършено досега вече няма да може да се използва, обясни Цонев.

От началото на 2014 година ще се работи нов технически проект за подобряване на корабоплаването по Дунава, бенефициент на който е румънската страна. За целта трябва да бъдат отпуснати 2 млн. евро техническа помощ. От следващата година се предвижда да започнат строителните дейности по „Свързаност на Европа”.

 

Не вярваме вече на никого, че някой има желание или интерес да се реши проблемът с корабоплаването по Дунава в българския участък. Това е позицията на Дунавската камара, в която членуват корабособственици и спедитори по Дунава. Този краен негативизъм се е натрупал във времето, след като помпозни срещи на високо ниво идват и отминават, а проблемите всяка зима и всяко лято остават нерешени и носят загуби за милиони на корабособствениците.

Всяка година се случва едно и също и е ненормално да има държавни институции, които да контролират и предотвратяват подобни инциденти, а вместо това да се обяснява как не може да се разберат с румънците. Нищо не се знае и не се говори за обещания ледоразбивач, зимата ще ни завари за кой ли път неподготвени, не крият песимизма си от Камарата.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha