Кораб на Рубишипс заседна край Белене

Кораб на Рубишипс заседна край Белене
Публикация   23:00     29 Юли, 2013 /     akcent.bg   /     585

Причината е в незпазване на зададените от Морска администрация норми и липсата на санкции

Кораб заседна край БеленеБългарски кораб е заседнал в река Дунав край остров Белене. Това съобщи Иван Жеков, началник на отдел "Контрол на корабоплаването" в дирекция "Морска администрация"-Русе.

"Рубишипс 13", с един шлеп, е заседнал тази сутрин и е ограничил ширината на плавателния път. Той е поискал помощ от намиращия се в близост австрийски кораб "Кремс" и в късния следобед днес ще бъдат направени опити за отсядането му, каза Жеков пред БТА.

 Корабът е заседнал на пътя, защото Морска админстрация не санкционира кораби и конвои, пътуващи над определената допустима норма, спусната от самата администрация. По този начин се нарушава корабоплавателния път. В момента има секции на 2.60 при вода 2,20.  Рубишипс
XIII е в нормалното газене за участъка и засяда. Това е абсолютно забранено за Австрия, Германия и Унгария-

Явно контролиращият орган няма възможност да санкционира нарушителите в българския участък.

 

Общо четири прага затрудняват корабоплаването в българския участък на реката, обясни директорът на агенция "Проучване и поддържане на река Дунав"  Павлин Цонев. Три от тях са се образували в района на остров Белене, а четвъртият е край силистренското село Попина.

"Прогнозите са, че до няколко дни ще имаме ниски нива", обясни Цонев и допълни, че хидрографският кораб "Вит" е потеглил към Белене, за да търси подходящи дълбочини за корабоплавателите.

 Нивото на река Дунав край Русе днес е 120 см спрямо условната кота "нула". За последното денонощие то се е понижило със 11 см.


Прогнозата за следващите два дни е то да спадне с още 14 см.

Днес в Русе към 15 часа бе отчетена най-високата температурата в страната - 37,1 градуса. Опасни жеги ще има и утре.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha