Специалисти от "Медика експерт" и "Пирогов" помагат на деца до 14 години за откриване на значими заболявания

Специалисти от
Публикация   22:52     13 Юли, 2013 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     451

Нови профилактични прегледи ще има през екента за ученици от 1 до 4 клас

 

  180 деца ся прегледани в рамките на Програмата за скриниг на деца и подрастващи със социално значими заболявания- вродени и придобити.

Това съобщи днес д-р Кирил Панойотов, който е организатор на събитието днес в Русе.

35 са прегледаните деца от доц. д-р Христо Шивачев, детски хирург. 23 прегледа са извършени от д-р Меджидиев- уши, нос, гърло, 35 от ортопед – д-р Пенев, 20 – при д-р Лиляна Димитрова, специалист по орална патология при децата, 21 прегледа с ултразвукова диагностика е извършила д-р Ася Личева.

 Прегледите са извършени в медицински център „Медика експерт” от специалисти на центъра и от Пирогов”.

  Д-р Кирил Панайотов изтъкна, че в България няма изградени навици за правене на профилактични прегледи, а по-скоро за т.нар. третична профилактика, когато вече е забелязано дадено заболяване и целта е да не се допуснат тежки усложнения. През есента ще има нови профилактични прегледи съсредоточени върху ученици от 1 до 4 клас.

В момента се провеждат обучения на медицински специалисти за откриване на най-ранните симптоми на определени заболявания. Ще бъдат проведени такива и с педагози и родители, а до средата на 2014 година се планира отпечатването на специални брошури.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha